Akcize izmeniti do 22. marta

Bez autora
Jan 23 2011

Srbija bi trebalo da izmeni zakon o akcizama do 22. marta da bi ga uskladila sa sporazumima Srbije i EU. Na tehničkom sastanku Evropske komisije zaključeno je da se akcizama koje se primenjuju od početka ove godine krši Prelazni trgovinski sporazum i očekuje se da će u narednim danima Srbija dobiti i zvanično obaveštenje o tome.Ukoliko to bude tako, ne možemo biti u raskoraku da sa jedne strane želimo da budemo kandidat za ulazak i da počnemo pregovore, a da prihvatimo da ovaj ugovor koji trenutno imamo sa EU bude na bilo koji način kršen.

Akcize izmeniti do 22. martaSrbija bi trebalo da izmeni zakon o akcizama do 22. marta da bi ga uskladila sa sporazumima Srbije i EU, izjavio je danas potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić.

On je kazao da je dobio informaciju da je na tehničkom sastanku Evropske komisije zaključeno da se akcizama koje se primenjuju od početka ove godine krši Prelazni trgovinski sporazum i da očekuje da će u narednim danima Srbija dobiti i zvanično obaveštenje o tome.

"Ukoliko to bude tako, ne možemo biti u raskoraku da sa jedne strane želimo da budemo kandidat za ulazak i da počnemo pregovore, a da prihvatimo da ovaj ugovor koji trenutno imamo sa EU bude na bilo koji način kršen", izjavio je Đelić.

"Očekujem da po dobijanju mišljenja, naša vlada pristupi izmeni i dopuni ovog zakona i da se on brzo promeni. Bitno je da bude promenjen najkasnije do 22. marta ove godine jer je tad u Briselu godišnji komitet za razmatranje primene ovog sporazuma i sigurno da nije u interesu Srbije da se tamo konstatuje kršenje sporazuma", kazao je potpredsednik vlade Srbije.

U Delegaciji Evropske unije u Srbiji jutros je portalu EurAktiv (www.euractiv.rs) rečeno da zvanični odgovor Evropske komisije na zahtev srpskih vlasti za mišljenje o akcizama još nije stigao, a da će kada stigne biti izdato saopštenje.

Kako je ranije najavila predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, Skupština bi to pitanje mogla da razmatra na zahtev najmanje 84 poslanika ili na zahtev Vlade Srbije za izmene po hitnom postupku pre 1. marta, a kasnije tokom redovnog zasedanja i po njenoj odluci.

Akciza na litar evropremijum goriva povećana je za 4,8 dinara za litar, na evrodizel za 6,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 30 para.

Akciza na motorne benzine sada iznosi 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovne motorne benzine (BMB) 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru. Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na evro dizel 37 dinara po litru.

Prelazni trgovinski sporazum stupio je na snagu 1. februara 2010. godine, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju počeće da se primenjuje kada ga ratifikuju sve zemlje članice. To je do sada učinilo 11 zemalja i Evropski parlament.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik