Autobusi na sprat od danas na liniji 15

Bez autora
Nov 02 2010

Na liniji broj 15 od danas će putnike prevoziti i dva autobusa na sprat. Klimatizovani „dabl dekeri”, koje u javni gradski prevoz uvodi Saobraćajno preduzeće „Lasta”, imaju po 74 sedišta, a može da stoji do 11 građana, isključivo u donjem delu vozila. Novina su sigurnosne kamere koje će doprineti većoj bezbednosti vozača i putnika.To je pokušaj da se u gradski prevoz uvede još jedna novina što će povećati kvalitet prevoza. U pitanju su vozila mađarskog proizvođača MJT.

Autobusi na sprat od danas na liniji 15Na liniji broj 15 od danas će putnike prevoziti i dva autobusa na sprat. Klimatizovani „dabl dekeri”, koje u javni gradski prevoz uvodi Saobraćajno preduzeće „Lasta”, imaju po 74 sedišta, a može da stoji do 11 građana, isključivo u donjem delu vozila.

Novina su sigurnosne kamere koje će doprineti većoj bezbednosti vozača i putnika.

Vladan Maksimović, direktor gradskog i prigradskog saobraćaja u „Lasti”, kaže da je to pokušaj da se u gradski prevoz uvede još jedna novina što će povećati kvalitet prevoza.

– U pitanju su vozila mađarskog proizvođača MJT. Ona imaju ekološki, „evro 5” motor, kompletni video-nadzor gornjeg i donjeg dela, kao i stepenišnog prostora što će omogućiti vozaču da prati ulaz i izlaz putnika – ističe Maksimović.

Jedan ovakav autobus na sprat već radi na prigradskoj liniji do Mladenovca.

– Od danas će u ovim vozilima biti hostese, koje će sugerisati putnicima da se popnu na sprat, ukoliko idu do poslednje stanice. Njihova pomoć je potrebna, jer će sigurno smanjiti gužve u vozilu – kazao je Maksimović.

Slavoljub Skender, načelnik odeljenja za kontrolu saobraćaja u Direkciji za javni prevoz, očekuje da će novinu u javnom gradskom prevozu putnici brzo prihvatiti.

Da bi proverili kako će se nova, viša vozila kretati pre svega uskim zemunskim ulicama, juče od 10.21 sati organizovana je promotivna vožnja od Zelenog venca. Putnici su u početku bili rezervisani i nisu hteli da ulaze u novo vozilo.

– U pitanju je promotivna vožnja autobusa na sprat na liniji broj 15. Slobodno uđite, veći je komfor, a i na spratu je bolji vidik – sugerisao je neodlučnim putnicima Skender.
Posle početne nedoumice građani su ipak odlučili da okušaju sreću i ušli su u vozilo. Neki su ovu vožnju ovekovečili slikajući se pored vozača ili na stepeništu autobusa. Miroslava Pavlović kaže da je zadovoljna novim autobusom i da je lepše sedeti na spratu.

– Stanujem u Mirijevu i krivo mi je što se i sutra neću voziti novim autobusom. Očekivala sam poboljšanje prevoza, jer Beograđani zaslužuju da ih voze najbolji autobusi – rekla je Miroslava Pavlović.

U pravcu ka Zemunu autobus nije imao gotovo nikakvih problema, osim što su u Bulevaru Nikole Tesle i Ulici prilaz u Zemunu krošnje drveća udarale u gornji deo vozila. To nimalo nije smetalo putnicima koji su se zabavljali gledajući panoramu prestonice.

– Obavestićemo nadležne u „Zelenilu” da uklone grane, jer će to omogućiti nesmetano kretanje autobusa – rekao je Skender.

Slobodan Marinković, vozač u „dabldekeru”, kaže da je mala razlika voziti zglobni autobus i „dabldeker”, jer se mora voditi više računa u vožnji.

– Drago mi je što nova vozila imaju kamere u prednjem i gornjem delu što će povećati bezbednost kako vozača, tako i putnika. Autobusi na sprat su specifični i zbog izlaska i ulaska putnika. Mali je problem ukoliko se vozi u rikverc – rekao je Marinković.

Putnici Ivana Špica i Boško Šarić zadovoljni su probnom vožnjom. Kažu da je pogled odličan, ali da su se ponekad uplašili kada je autobus nailazio na grane.

– Ovo je idealno vozilo za duže linije i siguran sam da će ga građani odlično prihvatiti. Vozila na sprat će bez problema da se kreću gde su šire ulice i bulevari, i sigurno je da neće moći da idu uskim, centralnim gradskim ulicama – naglasio je Boško Šarić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik