Bez kontrole legalnosti softvera u javnim preduzećima

Bez autora
Apr 11 2011

Inspektori Poreske uprave koji su u martu počeli kontrolu legalnosti poslovnih softvera u početku neće kontrolisati javna preduzeća. Potrebno je izvršiti prethodnu detaljnu analizu i stvoriti uslove kako bi se u budućnosti ovaj problem rešio na nivou čitave države, potpisivanjem ugovora sa najvećim proizvodjačima softvera.Tek nakon ispunjenih preduslova, stvoriće se uslovi za kontrolu legalnosti softvera u javnom sektoru. Iznos poreza na dodatu vrednost (PDV) od prodaje računara i softvera u januaru 2011. godine je u odnosu na januar 2010. povećan za 6,34 odsto.

Bez kontrole legalnosti softvera u javnim preduzećimaInspektori Poreske uprave koji su u martu počeli kontrolu legalnosti poslovnih softvera u početku neće kontrolisati javna preduzeća, rečeno je Beti u Poreskoj upravi Srbije.

"Potrebno je izvršiti prethodnu detaljnu analizu i stvoriti uslove kako bi se u budućnosti ovaj problem rešio na nivou čitave države, potpisivanjem ugovora sa najvećim proizvodjačima softvera. Tek nakon ispunjenih preduslova, stvoriće se uslovi za kontrolu legalnosti softvera u javnom sektoru", saopšteno je agenciji Beta iz Poreske uprave.

Kako je rečeno, iznos poreza na dodatu vrednost (PDV) od prodaje računara i softvera u januaru 2011. godine je u odnosu na januar 2010. povećan za 6,34 odsto.

Srpska privreda, prema procenama Poreske uprave, zbog softverske piraterije godišnje gubi 100 miliona dolara a ukoliko bi za deset odsto bila smanjenja softverske piraterije srpski budžet bi prihodovao godišnje 29 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik