BiH dobila još 190 miliona eura kredita

Bez autora
Jun 30 2014

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na svojoj je sjednici u Vašingtonu danas odobrio da se Bosni i Hercegovini isplati oko 190 miliona eura kredita. Sastanak je netom završen. Odluka je pozitivna. Novac za BiH je na putu, saopćio je Ruben Atojan (Atoyan), rezidentni predstavnik MMF-a za našu zemlju.Odluka u Vašingtonu motivirana je i nedavnim katastrofalnim poplavama, te preporukom osoblja MMF u BiH da se pomogne naša zemlja.

BiH dobila još 190 miliona eura kreditaIzvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na svojoj je sjednici u Vašingtonu danas odobrio da se Bosni i Hercegovini isplati oko 190 miliona eura kredita.

- Sastanak je netom završen. Odluka je pozitivna. Novac za BiH je na putu – saopćio nam je Ruben Atojan (Atoyan), rezidentni predstavnik MMF-a za našu zemlju.

Odluka u Vašingtonu motivirana je i nedavnim katastrofalnim poplavama, te preporukom osoblja MMF u BiH da se pomogne naša zemlja.

- Jasno je da su poplave pogodile velika područja BiH, a šteta je još i veća zbog brojnih klizišta koja su aktivirana. MMF je spreman da pomogne BiH u procesu rješavanja posljedica nesreće. Iako se štete od posljedica nevremena još uvijek procjenjuju, očekuje se da će ekonomski rast BiH biti značajno smanjen ove godine. Nivo tog umanjenja ovisit će od brzine međunarodne zajednice da pomogne i pokrene proces obnove – stoji u preporuci MMF-a u BiH.

Procjena je i da će doći do "značajnog pada prihoda" u budžetima.

- Kako bi se pomoglo dalje funkcioniranje vlasti, osoblje se dogovorilo s bh. vlastima o setu mjera koje su usmjerene prema sakupljanju prihoda od poreza i očuvanje integriteta finansijskog sistema. Ako one budu provedene, otvorit će se put za okončanje šestog i sedmog dijela stand by aranžmana – navedeno je u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik