Bor: Jednoglasno za poskupljenja

Bez autora
Jan 24 2011

Za manje od meseca, nosioci izvršne vlasti u Boru zaboravili su na obećanje dato krajem prošle godine, da poskupljenja komunalnih usluga (izuzev vode, koje je bilo planirano za mart) - neće biti.Jer, na sednici Opštinskog veća, svi članovi su bili jednoglasni kada su odbornicima u lokalnom parlamentu prosledili predlog o povećanju cena grejanja, obdaništa, vode i iznošenja smeća. Nove cene primenjivaće se od 1. februara.

Bor: Jednoglasno za poskupljenjaZa manje od meseca, nosioci izvršne vlasti u Boru zaboravili su na obećanje dato krajem prošle godine, da poskupljenja komunalnih usluga (izuzev vode, koje je bilo planirano za mart) - neće biti.

Jer, na sednici Opštinskog veća, svi članovi su bili jednoglasni kada su odbornicima u lokalnom parlamentu prosledili predlog o povećanju cena grejanja, obdaništa, vode i iznošenja smeća. Nove cene primenjivaće se od 1. februara.

Prema odluci koju su usvojili članovi Opštinskog veća (čini ga predstavnici koalicija okupljenih oko G 17 plus, DS i SPS), a koju će i odbornici, nema sumnje, usvojiti, Borani će ubuduće plaćati grejanje, umesto 51,57 dinara po kvadratu, i to bez PDV - 61,88 dinara, što je poskupljenje od 20 odsto.

Međutim, kako nam je kazao Žika Petrović, direktor JKP "Toplana", čak ni ova cena ne pokriva troškove poslovanja ovog javnog preduzeća.

- Da bismo poslovali na nuli, neophodno je da cena grejanja, bez PDV, bude najmanje 68 dinara po kvadratu - izričit je Petrović.

Borani će, umesto dosadašnjih 23,07 dinara po kubiku, vodu od 1. februara plaćati 30 odsto skuplje - 30,12 dinara po kubiku. Ali, i Darko Dukić, direktor JKP "Vodovod", tvrdi da ni to preduzeće, čak ni sa novom cenom, ne pokriva troškove poslovanja. "Vodovod" i "Toplana" su najzaduženija javna preduzeća u Boru, od kojih samo EPS potražuje gotovo milijardu dinara.

Početkom februara, roditelji čija deca idu u vrtić, uprkos čestom pozivanju gradskih čelnika, naročito u toku predizborne kampanje, na mališane i njihovu srećniju budućnost, moraće dublje da zavuku ruku u džep. Članovi Opštinskog veća bili su ponovo jednoglasni. Usluge Ustanove za decu "Bambi" biće veće za 32 odsto. Umesto dosadašnjih 3.040 dinara, mame i tate moraće da plaćaju mesečno više od 4.000 dinara.

Skuplje je i iznošenje smeća. Borani će, od narednog meseca, ovu uslugu plaćati za 14 odsto više - 2,98 dinara po kvadratu, umesto dosadašnjih 2,55 dinara.

Jedina tačka o kojoj članovi Opštinskog veća nisu bili jednoglasni bio je izbor direktora JKP "Bogovina". Nihad Mislimovski, iz SDPS Rasima Ljajića, kazao je da prema koalicionom dogovoru to mesto pripada njima. Međutim, ostale kolege su ga mirne duše preglasale, tako da je u tu fotelju zaseo predstavnik Pokreta "Živim za Krajinu" (PŽK), koji predvodi Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik