Dijaspora šalje manje novca brzom poštom

Bez autora
Nov 14 2010

Iako je zbog krize manja količina novca koja brzom poštom iz inostranstva stiže u Srbiju, broj pojedinačnih pošiljaka raste. Prema procenama Svetske banke, ove godine će broj globalnih novčanih pošiljaka preko kuća za brzo slanje novca biti veći nego lane za 6,2 procentna poena.I u 2011. godini se očekuje rast novčanih pošiljaka i to od 7,1 odsto. U Srbiju se tokom prošle godine iz različitih zemalja slilo 5,4 milijarde dolara, neznatno manje nego u 2008. kriznoj godini, kada je u Srbiju poslato 5,5 milijardi dolara.

Dijaspora šalje manje novca brzom poštomIako je zbog krize manja količina novca koja brzom poštom iz inostranstva stiže u Srbiju, broj pojedinačnih pošiljaka raste.

Prema procenama Svetske banke, ove godine će broj globalnih novčanih pošiljaka preko kuća za brzo slanje novca biti veći nego lane za 6,2 procentna poena. I u 2011. godini se očekuje rast novčanih pošiljaka i to od 7,1 odsto. U Srbiju se tokom prošle godine iz različitih zemalja slilo 5,4 milijarde dolara, neznatno manje nego u 2008. kriznoj godini, kada je u Srbiju poslato 5,5 milijardi dolara.

“Čak i u krizi, korisnici su nastavili da šalju novac kući. Pretpostavljam da je u ekonomski nepovoljnim uslovima veća potreba da se familije novčano pomažu. Prošle godine smo zabeležili pad u iznosu novca koji su korisnici slali brzim transferom, ali s druge strane ukupan broj transakcija konstantno raste. Ako se uzme u odzir broj novčanih pošiljaka i veličina dijaspore, srpsko tržište ima potencijal za dalji razvoj kaže Fabio del Groso, direktor za Adriatik region “Vestern Juniona”.

Zbog liberalizacije viznog režima mogao bi da se poveća broj ljudi koji putuju u inostranstvo u potrazi za poslom, a koji planiraju da izdržavaju familiju kod kuće.

U vezi sa uslugama slanja i primanja novčanih pošiljki i regulativa se u brojnim zemljama prilagođava.

“Direktiva o platnim uslugama, koja omogućava nebankarskim institucijama da vrše usluge transfera novca u Evropskoj uniji je dobra stvar. Neke zemlje u regionu, recimo Hrvatska, od januara će usvojiti taj obrazac. Očekujemo da i Srbija uskoro prihvati ove modele”, kaže del Groso.

Inače, novac poslat iz inostranstva “legne” već za desetak minuta. Potrebno je da osoba kojoj je novac namenjen popuni formular, donese na uvid ličnu kartu ili pasoš i kaže ime i prezime osobe koja je novac poslala. Ako primalac ima i broj transfera, to će ubrzati realizaciju, ali nije neophodno. Proviziju uvek plaća onaj ko šalje, a varira u zavisnosti od zemlje. Primera radi, za sumu od 1.000 evra, provizija se kreće između 30 i 50 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik