Do sada izdato oko 18.000 "elektronskih potpisa"

Bez autora
Oct 23 2013

Do sada je u Srbiji izdato između 17.000 i 18.000 kvalifikovanih elektronskih sertifikata, a procenjuje se da će biti potrebno da se do nove godine izda oko 80.000 "elektronskih potpisa". Sva sertifikaciona tela preduzeće određene mere kako bi ta količina mogla da se izda do nove godine.Radi se o izmenama zakonskih rešenja, po kojima su sve institucije i privredni subjekti u zemlji obavezni da od 01. januara naredne godine isključivo elektronskim putem podnose pojedinačne poreske prijave za poreze po odbitku, prijavu i ođavu obeveznog socijalnog osiguranja, a od 01. jula naredne godine i PDV poresku prijavu.

Do sada izdato oko 18.000 "elektronskih potpisa"Do sada je u Srbiji izdato između 17.000 i 18.000 kvalifikovanih elektronskih sertifikata, a procenjuje se da će biti potrebno da se do nove godine izda oko 80.000 "elektronskih potpisa", izjavio je Dušan Berdić iz sertifikacionog tela Privredne komore Srbije.

On je na Paliću, na savetovanju u organizaciji konsultantske kuće IPC Beograd i Regionalne privredne komore Subotica, izjavio novinarima da su sva sertifikaciona tela preduzeća određene mere kako bi ta količina mogla da se izda do nove godine.

On je precizirao da se radi o izmenama zakonskih rešenja, po kojima su sve institucije i privredni subjekti u zemlji obavezni da od 01. januara naredne godine isključivo elektronskim putem podnose pojedinačne poreske prijave za poreze po odbitku, prijavu i ođavu obeveznog socijalnog osiguranja, a od 01. jula naredne godine i PDV poresku prijavu.

To, po Berdićevim rečima, znači da od Nove godine bez elektronskog sertifikata neće biti moguća isplata zarada radnicima u preduzećima, što će takođe važiti i za prijavu i ođavu radnika.

"U ovom momentu imamo dva velika servisa koji od prvog januara postaju obavezni. To su servisi Poreske uprave Srbije i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, po pitanju prijave i ođave radnika", rekao je Berdić.

On je dodao da će knjigovodstvene agencije od Nove godine moći da "odrade posao" za veći broj firmi, tako da se u ovom momentu ne očekuje "glavni udar".

Međutim, na osnovu informacija kojima raspolaže, završni računi će morati da se predaju u digilanom obliku, "potpisani" od strane zakonskog zastupnika, što, po Berdićevim rečima, znači da će u momentu predaje završnog računa svi zakonski zastupnici obavezno morati da imaju "elektronski potpis".

"Po najavama iz Poreske uprave, od juna sledeće godine sva korespodencija će biti u digitalnom obliku, i pretpostavljam da će u tom momentu važiti ista pravila i za pravna i za fizička lica", rekao je Berdić.

On je dodao da su cenovnici izdavanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata javno dostupni na sajtu PKS, a da su moguće i "onlajn" prijave, čime je omogućeno izdavanje sertifikata za jedan dan.

Osim Privredne komore Srbije, elektronske sertifikate izdaju još tri sertifikaciona tela, i to Pošta Srbije, MUP Srbije, i Halkom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik