Državne garancije za naše građevinare

Bez autora
Jan 14 2013

U Srbiji se godišnje, po osnovu raznih usluga i doznaka radnika iz inostranstva, slije između četiri i pet milijardi dolara deviznog prihoda. To su sredstva, kažu u Privrednoj komori Srbije, od naplate putarina, prolaska stranih brodova, preleta aviona, deviznih penzija, zarada, koje zaposleni u inostranstvu šalju svojim porodicama.Cifra bi bila znatno uvećana, ako bi država stala iza svojih neimara i omogućila im organizovan nastup na inostranom tržištu.

Državne garancije za naše građevinareU Srbiji se godišnje, po osnovu raznih usluga i doznaka radnika iz inostranstva, slije između četiri i pet milijardi dolara deviznog prihoda. To su sredstva, kažu u Privrednoj komori Srbije, od naplate putarina, prolaska stranih brodova, preleta aviona, deviznih penzija, zarada, koje zaposleni u inostranstvu šalju svojim porodicama...

Cifra bi bila znatno uvećana, ako bi država stala iza svojih neimara i omogućila im organizovan nastup na inostranom tržištu.

Trenutno građevinske firme ostvaruju prihod na ino tržištima u iznosu od oko 400 miliona dolara godišnje. Reč je o firmama "Planum", "Hidrotehnika hidroenergetika", "Energoprojekt", "Putevi Užice", "Jedinstvo Užice", ali posluju i preduzeća, čiji su vlasnici srpski državljani, ali su ona registrovana u inostranstvu.

Radi se pretežno u Rusiji, bivšim zemljama SSSR, Africi, ali i u Nemačkoj na osnovu detašmana. Prema procenama PKS, u inostranstvu je angažovano 20.000 naših neimara. Uz garantni fond i licence, koje bi dobili na domaćem tržištu, naše građevinske firme mogle bi u stranim državama da prihoduju za početak i više od milijardu dolara godišnje.

- Neophodno je da država formira garantni fond i tako obezbedi građevinarima validne garancije, jer je to trenutno najveća prepreka za nastup naših neimara - kaže Goran Rodić iz PKS.

- Naravno, garancije mogu da dobiju samo one firme koje rade velike poslove, koje će odgovarati za dobro izvršenje posla kako bi država bila sigurna da se garancija neće aktivirati. Neophodno je i da domaća operativa radi referentne poslove u Srbiji, a ne da se angažuje samo kao podizvođač. Isto tako, građevinske firme moraju da se organizuju u konzorcijume i time povećaju šansu za dobijanje poslova u inostranstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik