EBRD za Srbiju izdvaja 400 miliona evra

Bez autora
Oct 17 2012

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ove godine za Srbiju predvidela budžet između 350 i 400 miliona evra. Ova banka će naredne tri godine za Srbiju godišnje izdvajati sredstva od po 400 miliona evra. EBRD je u Srbiji aktivan od 2001. godine, a kumulativan iznos investicija je oko 3,2 milijardu evra, od čega je 50 posto sredstava uloženo u privatni, a preostalih 50 posto u javni sektor.Milijardu evra uloženo je u infrastrukturu, odnosno prevoz, oko 500 miliona evra u energetski sektor i oko 1,5 miijardi evra u preduzeća i finansijski sektor, od čega polovina, 750 miliona evra, u prehrambenu industriju.

EBRD za Srbiju izdvaja 400 miliona evraEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je ove godine za Srbiju predvidela budžet između 350 i 400 miliona evra.

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone kazao da će ova banka naredne tri godine za Srbiju godišnje izdvajati sredstva od po 400 miliona evra.

Kako je podsetio, EBRD je u Srbiji aktivan od 2001. godine, a kumulativan iznos investicija je oko 3,2 milijardu evra, od čega je 50 posto sredstava uloženo u privatni, a preostalih 50 posto u javni sektor.

On je precizirao da je milijardu evra uloženo u infrastrukturu, odnosno prevoz, oko 500 miliona evra u energetski sektor i oko 1,5 miijardi evra u preduzeća i finansijski sektor, od čega polovina, 750 miliona evra, u prehrambenu industriju.

EBRD je u poslednje tri godine u 53 operacije uložio 1,6 milijardi evra, ukazao je Patrone i dodao da je cilj te banke u Srbiji sličan kao i u drugim zemljama – održivi uslovi za poslovanje i dobra praksa upravljanja.

On je naglasio i da je u 2011. došlo do promene fokusa, jer je 60 posto kapitala otišlo u privatni sektor, kao i da će taj trend biti nastavljen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik