Elektronsko plaćanje poreza od juna

Bez autora
Feb 06 2011

Direktor Poreske uprave Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Dragutin Radosavljević najavio je da će najkasnije za mesec dana poreski obveznici u Srbiji pozivanjem Kontakt centra te uprave moći da saznaju stanje na svojim računima.Svi poreski obveznici moći će da elektronski prijavljuju i plaćaju poreze, kontrolišu stanje na svom poreskom računu i uplatu doprinosa, kao i da dobiju potvrdu da su izmirili obaveze. Lakše i brže izmirivanje poreskih obaveza biće omogućeno primenom Jedinstvenog registra u kojem se nalaze podaci o svim zaduženjima 4,7 miliona poreskih obveznika.

Elektronsko plaćanje poreza od junaDirektor Poreske uprave Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Dragutin Radosavljević najavio je da će najkasnije za mesec dana poreski obveznici u Srbiji pozivanjem Kontakt centra te uprave moći da saznaju stanje na svojim računima.

Svi poreski obveznici moći će da elektronski prijavljuju i plaćaju poreze, kontrolišu stanje na svom poreskom računu i uplatu doprinosa, kao i da dobiju potvrdu da su izmirili obaveze. Lakše i brže izmirivanje poreskih obaveza biće omogućeno primenom Jedinstvenog registra u kojem se nalaze podaci o svim zaduženjima 4,7 miliona poreskih obveznika.

Cilj elektronske komunikacije sa Poreskom upravom je bolja naplata poreza, a istovremeno, privreda će uštedeti godišnje približno 600 miliona evra, a biće smanjene i gužve u filijalama. Takođe, biće ostvaren bolji uvid u izmirivanje obaveza po osnovu uplate poreza i doprinosa od strane poslodavaca.

Građani koji su poreski obveznici moraće da dobiju potvrde za elektronska plaćanja koje izdaju Privredna komora Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i PTT Srbija.

Do sada poreski obaveznici u Kontakt centru mogli su da dobijaju opšte informacije vezane za njihovo poslovanje sa Poreskom upravom. Ono što je novo i što će biti omogućeno u narednih mesec dana jeste da će obveznici moći da dobiju pojedinačne informacije koje se odnose na neke njihove osnovne podatke i stanje na poreskim računima, a te informacije moći će da se dobiju i putem mejla.

Kako je najavljeno, od juna će biti uspostavljen nov portal Poreske uprave preko kog će obveznici moći da dobiju elektronske potvrde o izmirenim obavezama, kao i da podnose elektronske prijave za PDV.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik