Evropska komisija prosleđuje Srbiji upitnik u novembru

Bez autora
Oct 27 2010

Kako je danas saopštio Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, očekuje se da će Evropska komisija proslediti Srbiji upitnik u novembru, čime će se započeti rad na izradi mišljenja o spremnosti naše zemlje za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Odgovor Srbije na upitnik biće gotov tokom prvog kvartala sledeće godine.Dodatna pitanja i dolazak tehničke misije očekuje se u drugom kvartalu 2011. godine, a u septembru ili oktobru mišljenje EK koje će sledeće godine zameniti dosadašnji godišnji izveštaj. Prvi put, umesto izveštaja, imaćemo argumentovano mišljenje EK koja će, kako se predpostavlja, preporučiti da Srbije dobije status kandidata.

Evropska komisija prosleđuje Srbiji upitnik u novembruKako je danas saopštio Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, očekuje se da će Evropska komisija proslediti Srbiji upitnik u novembru, čime će se započeti rad na izradi mišljenja o spremnosti naše zemlje za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Odgovor Srbije na upitnik biće gotov tokom prvog kvartala sledeće godine. Dodatna pitanja i dolazak tehničke misije očekuje se u drugom kvartalu 2011. godine, a u septembru ili oktobru mišljenje EK koje će sledeće godine zameniti dosadašnji godišnji izveštaj. Prvi put, umesto izveštaja, imaćemo argumentovano mišljenje EK koja će, kako se predpostavlja, preporučiti da Srbije dobije status kandidata. 

Neophodni uslovi koji su potrebni da se ispune su zaokruženje saradnje sa Haškim tribunalom, unapređenje regionalne saradnje, izglasavanje zakona o restituciji, rešavanje pitanja povećanja broja azilanata i inkluzija Roma.

Takođe, potrebno je i izglasavanje novog zakona o finansiranju političkih partija, rešavanje pitanja pripadanja poslaničkih mandata, unapređenje funkcionisanja regulatornih tela, ekonomska reforma i zaokruženje i unapređenje reforme pravosuđa. Tako se sada sa političkog dela prelazi na administrativni, tehnički deo, gde se Srbija do sada uvek pokazivala kao veoma efikasna i uspešna.

Cilj Vlade Srbije je da mišljenje EK bude takvog kvaliteta da preporuči, ne samo da Srbija dobije status kandidata, nego i da se neposredno posle toga formalno otvore pregovori za ulazak u EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik