Gradnja gasovoda počinje kod Kovilja

Bez autora
Nov 03 2013

Gradnja gasovoda Južni tok u Srbiji počeće između 20. novembra i 20. decembra ove godine, najavio je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Radovi će početi kod Kovilja i sve je spremno za njihov početak.Bajatović nije mogao da precizira tačan datum početka gradnje, jer to zavisi od predsednika Srbije i Rusije, ali je naglasio da će sigurno biti do kraja godine. Realno je da se radovi svečano otvore u decembru, a da u februaru praktično počnu na terenu.

Gradnja gasovoda počinje kod KoviljaGradnja gasovoda Južni tok u Srbiji počeće između 20. novembra i 20. decembra ove godine, najavio je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će radovi početi kod Kovilja i da je sve spremno za njihov početak.

Bajatović nije mogao da precizira tačan datum početka gradnje, jer, kako je istakao to zavisi od predsednika Srbije i Rusije, ali je naglasio da će sigurno biti do kraja godine.

"Realno je da se radovi svečano otvore u decembru, a da u februaru praktično počnu na terenu", naglasio je direktor Srbijagasa.

On je najavio i da će biti raspisan jedan tender i da će biti izabran jedan izvođač radova po sistemu "ključ u ruke".

Bajatović je dodao da bi sledeće nedelje trebalo da bude odobrena lokacijska dozvola a u narednim danima i revizija glavnog plana nakon koje će biti objavljen tender za izvođače radova.

On je kazao i da će 2014. godine na raspolaganju biti 500 miliona evra za finansiranje gasovoda Južni tok.

Ponovio je i da su u ovoj godini Srbijagas i Gasprom obezbedili po 75 miliona evra za izgradnju, a u narednoj godini obezbediće još po 175 miliona evra.

Bajatović je istakao i da su kompletna Vlada Srbije i svi ministri, uključujući i ministarku energetike Zoranu Mihajlović, za projekat Južni tok, kao i da je dve trećine poslanika u Skupštini Srbije podržalo taj projekat.

Direktor Srbijagasa je kazao i da je Gasprom zakupio 100 odsto kapaciteta gasovoda Južni tok na 25 godina, tako da Srbija ne snosi nikakav rizik.

Deonica gasovoda Južni tok kroz Srbiju je vredna 1,7 milijardi evra i projekat u Srbiji će realizovati zajedničko preduzeće Južni tok Srbija, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Dužina glavnog dela gasovoda kroz Srbiju je 421 kilometar, krak za Republiku Srpsku je 105 kilometara, a za Hrvatsku 52 kilometara.

Razgovor o Srbijagasu sledeće nedelje

Bajatović najavio danas da će razgovori o restrukturiranju tog javnog preduzeća početi sledeće nedelje u Vladi Srbije i ocenio da bi finansijsko restrukturiranje moglo da košta između 600 i 800 miliona evra.

On je kazao da je za restrukturiranje zaduženo Minisatarstvo finansija i da će u razgovore biti uključen premijer Ivica Dačić i stručnjaci.

"Srbijagas će predložiti model restrukturiranja na kome radi dve i po godine i koji predviđa da to javno preduzeće postane nacionalna gasna kompanija u 100 odsto državnom vlasništvu, odnosno holding uz pravno, a ne vlasničko razdvajanje delatnosti", kazao je on.

Prema njegovim rečima, glavne razlike u modelu restrukturiranja između predloga Srbijagasa i Ministarstva energetike su način podele delatnosti i vemenski okvir.

Bajatović je kazao da je predviđeno da se restrukturiranje završi do 1. januara 2015. i da će organizacija kompanije biti u potpunosti uklađena sa trećim enegetskim paketom EU, koji podrazumeva razdvajanje delatnosti transporta od prodaje.

On je istakao da se slaže sa članovima Vlade Srbije da je stanje u Srbijagasu neodrživo i kazao da je spreman za restrukturiranje.

Bajatović je rekao da je akumulirani gubitak Srbijagasa 1,06 milijardi evra, a da su potraživanja oko 800 miliona evra, od kojih je polovina nenaplativa.

Naveo je da je to posledica vođenja socijalne politike preko cene gasa i neplaćanja gasa, zbog čega je Srbijagas morao da se zadužuje.

Bajatović je kazao da cilj finansijskog restrukturiranja treba da bude da se kapital preduzeća podigne na najmanje 100 miliona evra, kako bi bilo sposobo za investicije i realizaciju projekata kao što su gardnja gasovoda Južni tok, skladišta gasa i gasnih elektrana.

"Srbijagas je toliko ozbiljno i opasno pitanje, da ne može da se reši lupanjem šakom o sto", kazao je Bajatović, ali je dodao da sa resornim minisatrstvom i ministarkom Zoranom Mihajlović ima dobru i profesionalnu saradnju.

On je rekao i da je Srbijagas dostavio ličnu kartu preduzeća Ministarstvu privrede još 27. septembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik