Investicije bh. dijaspore vrijedne 31 milion KM

Bez autora
Feb 23 2021

USAID Projekat Diaspora Invest će i ove godine podržati organizaciju Biznis foruma bh. dijaspore, koji će, nakon prošlogodišnje pauze, okupiti putem online sesija potencijalne investitore, predstavnike lokalnih zajednica i organizacija civilnog društva uključene u okupljanje poslovne zajednice bosanskohercegovačke dijaspore.

Da ulaganje bh. dijaspore predstavlja važan doprinos rastu domaće ekonomije, potvrđuju i posljednji podaci o ukupnim investicijama iseljeništva realiziranim uz podršku ovog projekta.

- Trenutno smo u četvrtoj godini Projekta, gdje imamo stagnaciju u odnosu na trendove iz 2019. i 2018. godine, ali su ulaganja na godišnjoj razini još značajna. Od aprila 2017. godine, kada je USAID krenuo s realizacijom Projekta Diaspora Invest, potpomognuto je oko 31 milion KM investicija u Bosnu i Hercegovinu kroz programe tehničke podrške i grantova, poručuju iz USAID Projekta Diaspora Invest.

Brojne kompanije širom Bosne i Hercegovine u proteklim godinama su pokrenute upravo zahvaljujući investicijama iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Ulaganja kompanija, poput HIK-a u Sanskom Mostu koji je pokrenut na inicijativu bh. dijaspore, SB Lasera u Prijedoru, Delta Plus u Sanskom Mostu, Eagle Technologyja u Žepču, pokrenutih direktnim dijasporskim investicijama, predstavljaju neka od najznačajnijih ulaganja u ovim lokalnim zajednicama.

- Više od 140 kompanija je prošlo programe podrške Projekta. Ono što je izuzetno značajno jeste da se ogromna većina ovih kompanija oporavila od udara koje je donijela godina pandemije te da je sačuvano više od 350 radnih mjesta koja su otvorena kroz direktnu podršku našeg grant-programa, dodaju iz projekta.

Također, krajem prošle godine povodom Međunarodnog dana migracija te Dana investicija dijaspore predstavljena je publikacija "Priča o uspjehu ulaganja dijaspore u Bosnu i Hercegovinu".

- Na 64 stranice ove publikacije odlučili smo predstaviti priče o više od 120 kompanija koje su pokrenute na inicijativu ili direktnom investicijom bosanskohercegovačke dijaspore, a s kojima smo sarađivali u nešto više od tri godine rada Projekta. Kroz izjave poduzetnika iz cijele zemlje imate priliku dobiti širi uvid u stvarne izazove i prilike poslovanja u Bosni i Hercegovini. Također, podijelili smo iskustva o različitim oblicima umrežavanja i uvezivanja dijaspore te dobrim praksama online platforme Diasporainvest i Biznis centra bh. dijaspore, dodaju iz USAID-ovog Projekta Diaspora Invest.

Inače, najveći rast u 2021. godini očekuje se, kada su u pitanju ulaganja dijaspore, u IT sektoru i prerađivačkoj industriji. Također, očekuje se i oporavak sektora turizma u kojem se ranije bilježio veliki interes ulagača iz iseljeništva. O ovim i drugim temama govoriće sa na narednom BHdiaForu, koji je planiran za 14. april, a registracija za učešće će biti otvorena naredne sedmice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik