Iz Slovenije stiglo šest čekova

Bez autora
Feb 06 2011

Na račun Fonda PIO ovih dana uplaćena su sredstva za prvih šest korisnika slovenačkih penzija, koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji, a žive u Srbiji.Tamošnji penzijski fond je za ovih šest penzionera napravio preračun slovenačkog dela penzije, a očekuje se da će u narednom periodu Slovenija nešto intenzivnije početi s prenosom sredstava i za sve ostale penzionere koji po ovom osnovu imaju pravo na slovenački ček.

Iz Slovenije stiglo šest čekovaNa račun Fonda PIO ovih dana uplaćena su sredstva za prvih šest korisnika slovenačkih penzija, koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji, a žive u Srbiji.

Tamošnji penzijski fond je za ovih šest penzionera napravio preračun slovenačkog dela penzije, a očekuje se da će u narednom periodu Slovenija nešto intenzivnije početi s prenosom sredstava i za sve ostale penzionere koji po ovom osnovu imaju pravo na slovenački ček, potvrdila je juče za „Politiku” Jelica Timotijević, direktor Centra za odnose s javnošću u PIO fondu.

– Iz ovih sredstava prvo će se namiriti odštetni zahtev Fonda PIO za iznos isplaćenih sredstava korisnicima slovenačkih penzija i to za period od stupanja na snagu konvencije između Srbije i Slovenije do dana uplate, a preostali deo će se usmeriti na račun korisnika penzije – objasnila je ona.

Budući da je konvencija o isplati ovih penzija između dve države stupila na snagu 1. novembra Srbija nije bila u obavezi da od tada penzionerima koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji isplaćuje srpski deo penzije. S obzirom na to da je srpski fond nastavio s uplatama prvi novac koji stigne iz slovenačkog penzijskog fonda mora da pokrije troškove srpskog fonda. Tek pošto se ti troškovi namire, kreće isplata penzija za slovenačke penzionere koji žive u Srbiji.

Fond PIO je tokom januara završio preračun za 21 korisnika srpskih penzija i po tom osnovu, krajem januara prebacio sredstva Sloveniji za njihove državljane koji imaju deo staža ostvaren u Srbiji.

Primena Sporazuma o socijalnom osiguranju između Srbije i Slovenije počela je 1. novembra 2010. godine, kada je više od 8.000 predmeta iz srpskog fonda prosleđeno slovenačkom penzijskom fondu osiguranja na preračun.

U Fondu juče niko nije mogao da kaže zašto je obračun slovenačkih penzija izvršen za samo šest penzionera, niti kada se očekuje da novac stigne i za sve druge. Penzionerima koji su imali tu sreću da među prvima dobiju slovenačke, odnosno penzije koje su zaradili u Srbiji, biće isplaćene sve penzije od 1. novembra 2010. godine, odnosno uz prvu penziju će dobiti i zaostatke i to u jednom navratu.

U grupu onih koji imaju pravo na slovenačke penzije spadaju starosni, porodični i invalidski penzioneri. Svi oni koji su uplaćivali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje dobili su u međuvremenu obaveštenje da otvore bankovne račune kako bi im pare bile uplaćene.

Pravo na slovenačku penziju ima oko 8.000 penzionera, koji imaju duže od godinu dana slovenačkog staža, kako potvrđuju podaci penzijskog fond. Najniža penzijska osnovica u Sloveniji iznosi 544,6 evra, a najviša 2.178,4 evra. Novac koji im je do sada isplaćivao fond iz Srbije Slovenija neće vraćati.

Sporazum sa Slovenijom, pored penzija, reguliše i ostvarivanje drugih prava, pre svega, na zdravstvenu zaštitu građana, kao i pravo na osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Pravo na zdravstvenu zaštitu znači da će svaki naš građanin koji ode u Sloveniju i kome se ukaže potreba za hitnom medicinskom uslugom moći da je dobije, a neće morati da je plati, već će to ići na teret fonda zdravstva, i obrnuto, ako slovenački državljanin dođe u Srbiju on će dobiti tu uslugu od naših ustanova, a plaćanje ide od slovenačkog fonda za zdravstvo.

Upitan, kako komentariše što je samo šest srpskih penzionera dobilo slovenačku penziju i to posle skoro dve decenije čekanja, dr Gajo Golubović, koji duže od decenije čeka penziju iz Slovenije, kaže da se moglo očekivati da će slovenački fond PIO ponovo odugovlačiti isplatu i da veruje da su prve penzije iz ove bivše jugoslovenske republike stigle penzionerima čije penzije ne prelaze 50 evra. Dok će se oni s većim iznosom najverovatnije načekati, jer je u interesu tamošnjeg fonda da što manje para izdvaja za ove namene, kategorički tvrdi Golubović.

Celu stvar dodatno komplikuje i procedura po kojoj tek pošto slovenački fond pošalje rešenje s obračunom slovenačkog dela penzije, srpski fond određuje koliki će biti srpski deo penzije. Tako da ne treba da čudi ako neko do 8.000 penzionera koji po ovom osnovu imaju pravo na slovenačku penziju, prvi ček dobije tek na leto.

Golubović kaže da bez volje nadležnih ministarstava, ali i političke volje, da se cela stvar okonča teško da će se intenzivirati isplata ovih prinadležnosti. Slovencima niko ne želi da se zamera u Srbiji, pre svega zbog njihovih investicija u našu zemlju.

On kaže da ništa nije bolji ni srpski penzijski fond koji je slovenačkom uputio tek 21 rešenje za isplatu srpskog dela penzije. Ako se tim tempom nastavi isplata, mnogi neće dočekati ni srpsku ni slovenačku penziju, zaključuje Golubović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik