Izvoz jabuka u Rusku Federaciju povećan četiri puta

Bez autora
Jan 23 2011

Srbija je u 2010. godini izvezla 55 posto više robe u Rusku Federaciju nego 2009. godine i izvoz je iznosio 541,1 milion dolara, dok je uvoz povećan za oko 9 posto sa nominalnom vrednošću od 2,2 milijarde dolara. Najviše je povećan izvoz svežih jabuka i to za više od četiri puta u odnosu na 2009. godinu. Za 11 meseci 2010. godine, iz Srbije u Rusku Federaciju izvezeno je za 33,2 miliona dolara, ili 70.445 tona, dok je u istom periodu 2009. godine izvezeno jabuka za svega 7,9 miliona dolara. Najveći izvoznici svežih jabuka bili su PIK Južni Banat Bela Crkva, EvroAgroKop Smederevo, Agroprom Subotica, Medžik Fruts Lend Šabac, Nešvil Frut M i M Požarevac, Botunjac Subotica, d.o.o Asocijacija Subotica, Makbel Subotica, Stefan Treid Parcane, PKB Metohijavino Beograd.

Izvoz jabuka u Rusku Federaciju povećan četiri putaSrbija je u 2010. godini izvezla 55 posto više robe u Rusku Federaciju nego 2009. godine i izvoz je iznosio 541,1 milion dolara, dok je uvoz povećan za oko 9 posto sa nominalnom vrednošću od 2,2 milijarde dolara.

Najviše je povećan izvoz svežih jabuka i to za više od četiri puta u odnosu na 2009. godinu. Za 11 meseci 2010. godine, iz Srbije u Rusku Federaciju izvezeno je za 33,2 miliona dolara, ili 70.445 tona, dok je u istom periodu 2009. godine izvezeno jabuka za svega 7,9 miliona dolara.

Najveći izvoznici svežih jabuka bili su PIK Južni Banat Bela Crkva, EvroAgroKop Smederevo, Agroprom Subotica, Medžik Fruts Lend Šabac, Nešvil Frut M i M Požarevac, Botunjac Subotica,  d.o.o Asocijacija Subotica, Makbel Subotica, Stefan Treid Parcane, PKB Metohijavino Beograd.

U 2010. godini ukupna robna razmena Republike Srbije i Ruske Federacije dostigla je 2,7 milijardi dolara, što je za oko 16 posto više u odnosu na 2009. godinu. Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom zabeležen je u visini od 1,6 milijardi dolara.

Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, sa učešćem od 5,49 posto, a prvi u uvozu sa učešćem od 12,85 posto. Oko četvrtina uvoza pokrivena je izvozom. U srpskom uvozu godinama dominiraju energenti, koji čine čak  od 75 do 80 posto ukupnog uvoza iz Ruske Federacije.  
 
Najzastupljeniji proizvodi u našem izvozu u Rusku Federaciju su pokrivači podova i tapete od impregnisane podloge (8 posto), jabuke, sveže i ostale (7,8 posto), olovni akumulatori za klipne motore, sastavljene podne ploče, ostali lekovi za prodaju na malo, šipke i profili od rafinisanog bakra, cevi od rafinisanog bakra, gume spoljne pneumatske, nove za putničke automobile, šljive, lekovi sa sadržajem penicilina ili njihovih derivata. Najzastupljeniji proizvodi u uvozu su nafta, sirova (43.27 posto), gas prirodni u gasovitom stanju (30.71 posto), aluminijum sirovi nelegirani (5.38 posto), žica od rafinisanog bakra (2,5 posto), dizel goriva i drugi.
 
Najveći izvoznici u Rusku Federaciju su “Tarkett” d.o.o. Bačka Palanka, “Hemofarm” Vršac, “Koncern farmakom Šabac”, “Valjaonica bakra” Sevojno, FBC a.d. “Majdanpek”, “Goša FOM” Smederevska Palanka, “Tigar Tyres” Pirot, “Enia” Bačka Palanka, “Moskomerc” d.o.o Beograd i “Simpo” Vranje. Najveći uvoznici iz Ruske Federacije su “Naftna industrija Srbije” Novi Sad, “Srbijagas” Novi Sad, “Impol seval Valjaonica aluminijuma” Sevojno, “Fabrika bakarnih cevi” Majdanpek,  “Tigar Pirot”, “Petrobart” Beograd, “DOO Promist” Novi Sad, “Jugoimport SDPR JP Beograd” i drugi.
 
Po Sporazumu o slobodnoj trgovini iz avgusta 2000. godine, u režimu bescarinske trgovine nalazi se oko 96 posto vrsta robe iz Carinske nomenklature. U oktobru 2010. godine u Moskvi, dogovorene su nove liste izuzetaka prema kojima će biti povećan broj proizvoda na slobodnom režimu, a ratifikacija se očekuje u prvom kvartalu 2011. godine.   

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik