Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava

Bez autora
Feb 27 2013

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović ocenila je danas da su jake lokalne samouprave preduslov boljeg života građana, zbog čega treba kontinuirano raditi na njihovom unapređenju. Upravo program “Exchange 3”, koji je obuhvatio 67 opština, imao je za cilj da ojača kapacitete, promeni pristup, svest i način razmišljanja u lokalnim samoupravama.Cilj programa je da lokalne samouprave bolje prepoznaju potrebe građana i privrede, dostignu i poštuju evropske standarde i budu spremne da preuzmu prava i obaveze koje decentralizacija podrazumeva.

Nastaviti jačanje kapaciteta lokalnih samoupravaMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović ocenila je danas da su jake lokalne samouprave preduslov boljeg života građana, zbog čega treba kontinuirano raditi na njihovom unapređenju.

Kalanović je na završnoj konferenciji programa “Exchange 3” istakla da je upravo ovaj program, koji je obuhvatio 67 opština, imao za cilj da ojača kapacitete, promeni pristup, svest i način razmišljanja u lokalnim samoupravama.

Cilj programa je da lokalne samouprave bolje prepoznaju potrebe građana i privrede, dostignu i poštuju evropske standarde i budu spremne da preuzmu prava i obaveze koje decentralizacija podrazumeva.

Pomoć EU koju je naša zemlja dobila ovim programom, kako je ukazala, predstavlja konkretnu podršku na evropskom putu Srbije. To je najdirektnije ulaganje u evropsku budućnost Srbije, jer smo dobili znanja i iskustva koja će nam sutra pomoći da iskoristimo sredstva koja će nam biti na raspolaganju, naglasila je Kalanović.

Ona je navela da je program uticao i na to da se promene navike i svest ljudi u lokalnim samoupravama, uz ocenu da obuke lokalnih samouprava moraju da se nastave, s obzirom na to da se 80 posto propisa EU koje Srbija treba da usvoji odnosi na lokalni nivo.

U okviru programa “Exchange 3” realizovano je 67 gradskih i opštinskih projekata u vrednosti od 11 miliona evra. Ukupno 110 gradova i opština iz Srbije učestvovalo je u sprovođenju projekata, kao nosioci ili partneri u realizaciji, a u okviru projektnih aktivnosti unapređena je saradnja sa 31 gradom iz zemalja Evropske unije.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati koje su gradovi i opštine u Srbiji ostvarili kroz ovaj program uz pomoć Evropske unije. Program je trajao tri godine, a njegova ukupna vrednost iznosila je 13 miliona evra.

Programom je rukovodila Delegacija EU u Republici Srbiji, a sprovodila ga je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik