Januarsko smanjenje javnog duga

Bez autora
Feb 19 2013

Prema podacima Ministarstva finansija i privrede, Srbija se u januaru razdužila za 125 miliona evra, čime je javni dug, koji je krajem 2012. godine iznosio 17,67 milijardi evra, smanjen na 17,54 milijardi evra, koliko je iznosio na kraju januara. Odnos javnog duga i BDP-a je spušten ispod nivou od 60 posto i iznosi 59,9 posto.U januaru izmirene obaveze po osnovu dospelih kredita, pri čemu je na ime glavnice duga isplaćeno 413 miliona evra, dok je za kamate izdvojeno dodatnih 55 miliona evra, što je ukupno 468 miliona evra.

Januarsko smanjenje javnog dugaPrema podacima Ministarstva finansija i privrede, Srbija se u januaru razdužila za 125 miliona evra, čime je javni dug, koji je krajem 2012. godine iznosio 17,67 milijardi evra, smanjen na 17,54 milijardi evra, koliko je iznosio na kraju januara.

Odnos javnog duga i BDP-a je spušten ispod nivou od 60 posto i iznosi 59,9 posto.

U Ministarstvu ističu da su u januaru izmirene obaveze po osnovu dospelih kredita, pri čemu je na ime glavnice duga isplaćeno 413 miliona evra, dok je za kamate izdvojeno dodatnih 55 miliona evra, što je ukupno 468 miliona evra.

Za ovako ohrabrujući, ali i prilično neočekivani ishod, ekonomski analitičari nalaze objašnjenje, sa jedne strane, da je cena kapitala na svetskom tržištu dosta niža nego godinu dana ranije, pa su i krediti povoljniji, dok se, sa druge strane, smanjenje javnog duga dovodi u vezu sa odlukom države da se velikim dužnicima otpišu kamate.

Prema oceni analitičara ovakva trenutna situacija nije posledica oživljavanja realnog sektora, što bi rezultiralo rastom proizvodnje i izvoza, kao i smanjenjem stope nezaposlenosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik