Jeftiniji benzin

Bez autora
Jun 26 2012

Naftni derivati na nekim pumpama u Srbiji pojeftinili su između dinar i 2,5 dinara po litru, zbog pada cene nafte na svetskom tržištu - potvrđeno je „Novostima“ u naftnim kompanijama. Pojeftinili su evrodizel, dizel D-2, BMB-95 i tečni nafni gas. Cene na domaćim pumpama samo su usklađene sa cenama sirove nafte na berzama u Njujorku i Londonu.U elektronskom poslovanju na berzi u Njujorku, sirova nafta pojeftinila je u utorak na ispod 79 dolara za barel, prateći kretanje indeksa na berzama akcija, a pad je posledica sve slabijih nada da će na samitu Evropske unije krajem sedmice u Briselu biti pronađeno rešenje za evropske dužničke i ekonomske probleme.

Jeftiniji benzinNaftni derivati na nekim pumpama u Srbiji pojeftinili su između dinar i 2,5 dinara po litru, zbog pada cene nafte na svetskom tržištu - potvrđeno je „Novostima“ u naftnim kompanijama.

Pojeftinili su evrodizel, dizel D-2, BMB-95 i tečni nafni gas.

- Cene na domaćim pumpama samo su usklađene sa cenama sirove nafte na berzama u Njujorku i Londonu - objašnjavaju naftaši.

U elektronskom poslovanju na berzi u Njujorku, sirova nafta pojeftinila je u utorak na ispod 79 dolara za barel, prateći kretanje indeksa na berzama akcija, a pad je posledica sve slabijih nada da će na samitu Evropske unije krajem sedmice u Briselu biti pronađeno rešenje za evropske dužničke i ekonomske probleme.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 30 centi na 78,91 dolar za barel, dok je istovremeno evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 21 cent na 90,80 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Cena najvažnije energetske sirovine je sada značajno pala sa nivoa od 106 dolara za barel od pre dva meseca, kao posledica usporenja ekonomskog rasta i tražnje nafte u SAD, Evropi i Kini.

Trgovci naftom prate kretanje cene akcija kako bi procenili ukupno raspoloženje investitora. U utorak je američki berzanski indeks „Deu Džons indastrijal“ oslabio za 1,1 odsto, dok su jutros pali indeksi na većini berzi u Aziji.

Indeksi su od početka nedelje uglavnom padali usled sumnje ulagača da će evropski lideri biti u stanju da brzo reše dužničku i ekonomsku krizu na Starom kontinentu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik