Južni tok gotov do 2015. godine

Bez autora
Oct 03 2011

Studija o izvodljivosti gasovoda Južni tok pokazala je da je projekat ekonomski opravdan i da će biti završen do kraja 2015. godine. Završena je studija o izvodljivosti projekta. Napravljena je na osnovu tehničko-ekonomske procene morskog i kopnenih delova u zemljama kroz koje će proći gasovod. Zbirna studija o izvodljivosti je pokazala da je projekt ekonomski efikasan i da može da bude tehnički realizovan.Gasprom je prešao na sledeću etapu realizacije projekta, razradu projektne dokumentacije. Radovi se odvijaju u roku i do decembra 2015. godine projekat će biti završen, a prvi komercijalni gas će krenuti kroz Južni toku prema potrošačima.

Južni tok gotov do 2015. godineStudija o izvodljivosti gasovoda Južni tok pokazala je da je projekat ekonomski opravdan i da će biti završen do kraja 2015. godine, izjavio je juče prvi čovek Gasproma Aleksej Miler.

- Završena je studija o izvodljivosti projekta. Napravljena je na osnovu tehničko-ekonomske procene morskog i kopnenih delova u zemljama kroz koje će proći gasovod. Zbirna studija o izvodljivosti je pokazala da je projekt ekonomski efikasan i da može da bude tehnički realizovan“, rekao je Miler na sastanku sa premijerom Vladimirom Putinom. Prema Milerovim rečima, Gasprom je prešao na sledeću etapu realizacije projekta, razradu projektne dokumentacije.

- Radovi se odvijaju u roku i mi još jednom potvrđujemo da će do decembra 2015. godine projekat biti završen i da će prvi komercijalni gas krenuti kroz Južni toku prema potrošačima - dodao je Miler.

Istovremeno, konzorcijum Nabuko je uputio ponudu konzorcijumu Šah Deniz da učestvuje u projektu izvoza prirodnog gasa iz Azerbejdžana putem gasovoda koji će prolaziti kroz Tursku, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Austriju, prenela je juče agencija Mediafaks. Gasovod Nabuko povezaće najbogatije regione sveta u resursima gasa - Kaspijski region i Bliski istok sa evropskim tržištem, od turske istočne granice do Austrije, kroz Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku.

Međunarodna kompanija Nabuko osnovana je 2004. godine, a njeni akcionari su austrijski OMV, mađarski MOL, rumunski Transgaz, bugarski Bi enerdži, tuski Botas i nemački RWE. Svi akcionari imaju jednako učešće od 16,67 odsto kompanije Nabuko gas pipeline international. Glavni akcionari konzorcijuma Šah Deniz su britanski Britiš petroleum (sa 25,5 odsto akcija), norveški Statoil (sa istim udelom), azerbejdžanski Socar (sa 10 odsto), francuski Total (sa 10 odsto), LukAgip (italijanski ENI i ruski Lukoil zajedno sa 10 odsto akcija).

Početak izgradnje gasovoda Nabuko u dužini od 3.863 kilometara, sa kapacitetom od 31 milijarde kubnih metara godišnje bio je pomeren za jednu godinu, za 2013, a prve isporuke gasa kasniće dve godine - do 2017. Projekat Nabuko podržava Evropska unija. Celokupna investicija je procenjena na osam milijardi evra, a prema nezvaničnim informacijama, može dostići i 20 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik