"Južni tok" napreduje

Bez autora
Apr 20 2011

Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ukazali su na progres priprema studije izvodljivosti kopnenih deonica gasovoda "Južni tok" u evropskim zemljama. Studije izvodljivosti gasovoda završile su osim Srbije, i Slovenija, Austrija, Hrvatska i Rumunija.Za potrebe realizacije kopnenog dela projekta, Rusija je potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom. Studije izvodljivosti gasovoda završile su osim Srbije, i Slovenija, Austrija, Hrvatska i Rumunija, ističe se u saopštenju ruskog holdinga.

Pripreme studije izvodljivosti kopnenih deonica gasovoda "Južni tok" u evropskim zemljama teku po planu. Studija izvodljivosti najverovatnije gotova do leta, kada će biti poznati kapitalni troškovi projekta.

Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ukazali su na progres priprema studije izvodljivosti kopnenih deonica gasovoda "Južni tok" u evropskim zemljama.

Studije izvodljivosti gasovoda završile su osim Srbije, i Slovenija, Austrija, Hrvatska i Rumunija, ističe se u saopštenju ruskog holdinga.

Za potrebe realizacije kopnenog dela projekta, Rusija je potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Ranije je saopšteno da će opšta studija izvodljivosti "Južnog toka" biti gotova do leta, kada će se objaviti i kapitalni troškovi projekta.

Produženje ugovora o isporukama gasa

U okviru održanih pregovora u Moskvi, Miler i Bajatović su razmotrili i pitanje produženja ugovora o isprukama ruskog gasa Srbiji, naglašavajući da će dalji razvoj rusko-srpske saradnje na sektoru gasa biti baziran na uzajamno korisnoj osnovi i podrazumevati dugoročne strateške interese obe strane.

"Gasprom" je prošle godine Srbiji isporučio 1,76 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, podseća ruska agencija RIA Novosti.

Projekat "Južni tok" Rusija realizuje u cilju diversifikacije maršruta isporuka prirodnog gasa evropskim potrošačima i predviđa izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope.

Kako se pretpostavlja, gasovod "Južni tok" sastojaće se od četiri linije, od kojih svaka ima kapacitet 15,57 milijardi kubnih metara godišnje.

Trebalo bi da prva linija gasovoda bude puštena u rad do 30. decembra 2015. godine, a dalje se planira puštanje po jedne linije godišnje, s tim što je postizanje punog kapaciteta od 63 milijarde kubnih metara predviđeno za 2018. godinu.

Izgradnja podvodne deonice gasovoda od ruske kompresorske stanice "Raspadskaja" do bugarske obale koštaće oko 15,5 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik