Koridor 10: Nerešeni imovinsko-pravni problemi

Bez autora
Apr 11 2011

Drumski Koridor 10 u najboljem slučaju može da bude završen tek sredinom 2013. godine. Na taj zaključak navode najavljeni i objavljeni tenderi za preostale deonice, čija se izgradnja planira u naredne dve godine.Ambiciozan projekat izgradnje bio je zasnovan na ideji efikasne saradnje i ispunjenja preuzetih obaveza svih učesnika, ali su u praksi mnogi zakazali. I to je osnovni razlog što se rok probija za najmanje godinu dana.

Koridor 10: Nerešeni imovinsko-pravni problemiDrumski Koridor 10 u najboljem slučaju može da bude završen tek sredinom 2013. godine. Na taj zaključak navode najavljeni i objavljeni tenderi za preostale deonice, čija se izgradnja planira u naredne dve godine.

U „Koridorima Srbije“ kažu da je ambiciozan projekat izgradnje bio zasnovan na ideji efikasne saradnje i ispunjenja preuzetih obaveza svih učesnika, ali su u praksi mnogi zakazali. I to je osnovni razlog što se rok probija za najmanje godinu dana.

Preduslovi izgradnje puteva su brzina i kvalitet izrade projektne dokumentacije, nakon čega sledi rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i sprovođenje tenderskih procedura. Očekivanja da se projektna dokumentacija završi još u 2009. godini nisu se obistinila delom zbog sporosti domaćih projektantskih kuća, a delom i zbog čestih ispravljanja glavnih projekata po zahtevima tehničke kontrole. Tako su se izrada projektne dokumentacije i rešavanje imovinsko pravnih odnosa preneli na celu 2010. i nastavljaju se i u ovoj godini.

- Prilikom izgradnje događa se da se podzemne instalacije na pojedinim lokacijama pojavljuju kao iznenađenje - ističu u „Koridorima Srbije“.

- Takođe, veliki problem su i neažurne zemljišne knjige, ili neuređen katastar što utiče na postupak eksproprijacije. Manje opštine imaju prilično neuređenu infrastrukturu što nam otežava posao. Dodatni izazov za lokalne samouprave je povećan obim posla i do 200 puta, što izgradnja ovakvih saobraćajnica podrazumeva, a kadrovska struktura u nekim opštinama nije pripremljena za vanredni posao.

Na severnom kraku od Horgoša i Kelebije do Novog Sada, kako kažu u „Koridorima“, kašnjenje su izazvali izmeštanje međunarodnog visokonaponskog dalekovoda, dug period kišnih dana u vreme izvođenja zemljanih radova, specifični geološki sastav tla i visok nivo podzemnih voda. Na istočnom kraku koridora problem su važna arheološka nalazišta za koja se do same izgradnje trase samo slutilo da na ovom području postoje.

- Arheološki tim Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture angažovan je kako bi se istorijski spomenici sa ovog područja zaštitili od mogućih uništenja prilikom izgradnje saobraćajnice - ističu u „Koridorima“.

- Otkriveni su i ostaci rimskog puta Via militaris, za koji se procenjuje da je star oko dve hiljade godina. Postojanje šest arheoloških lokaliteta na južnom delu koridora zahtevaju dodatne zaštitne mere i konzervatorske radove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik