Krediti za razvoj stočarstva

Bez autora
Jun 21 2012

Nakon prošlonedeljnog potpisivanja ugovora sa poljoprivrednim udruženjima, u okviru Programa za razvoj poljoprivrde, načelnik Gradske uprave za privredu, sport i sportsku infrastrukturu Zoran Kuzmanović potpisao je danas ugovore sa sedam individualnih poljoprivrednih proizvođača, odnosno odgajivača koji su dobili sredstva za opreamnje postojećih objekata u stočarstvu.Sredstva u ukupnom iznosu od 1.277.458 dinara obezbeđena su iz agrarnog budžeta.

Krediti za razvoj stočarstvaNakon prošlonedeljnog potpisivanja ugovora sa poljoprivrednim udruženjima, u okviru Programa za razvoj poljoprivrde, načelnik Gradske uprave za privredu, sport i sportsku infrastrukturu Zoran Kuzmanović potpisao je danas ugovore sa sedam individualnih poljoprivrednih proizvođača, odnosno odgajivača koji su dobili sredstva za opreamnje postojećih objekata u stočarstvu.

Sredstva u ukupnom iznosu od 1.277.458 dinara obezbeđena su iz agrarnog budžeta. Poljoprivrednici su dobili do 200.000 dinara, a njihovo učešće u realizaciji projekata sa kojima su konkurisali je 20 posto. Krediti su beskamatni, dinarski sa rokom otplate od tri godine.

Konkurs je sproveden tokm aprila i početkom maja, a naredni konkurs, za nabavku poljoprivredne mehanizacije, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu dr Snežana Živanović Katić, najavljuje za sajam poljoprivrede, odnosno početak septembra.

Prema njenim rečima veliki problem i dalje predstavljaju dugovanja poljoprivrednika po osnovu ranije odobrenih kredita koja u ovom trenutuku dostižu cifru od 35 miliona dinara. Poljoprivrednici, po osnovu uzetog mineralnog đubriva robnim rezervama grada Kragujevca duguju tri i po hiljade tona merkantilne pšenice.

Načelnik Gradske uprave Zoran Kuzmanović rekao je da je ovo još jedan od programa koji ima za cilj pomoć grada u razvoju poljoprivrede, u ovom slučaju pomoć u opremanju objekata u stočarstvu. On veruje da će ova sredstva doprineti da poljoprivrednici unaprede i povećaju svoju proizvodnju, a samim tim obezbede veći plasman svojih proizvoda.

Sredstva za poljoprivredene kredite zauzimaju značajno mesto u agrarnom budžetu od 2005. godine, s tim što je do 2008. taj iznos zauzimao oko 50 posto agrarnog budžeta. Od početka programa rešavanja vodosnabdevanja na seoskom području najveći deo novca izdvaja se u te svrhe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik