Krediti: Zamrznute obaveze uz niže troškove

Bez autora
Apr 25 2011

Građani koji se odluče za reprogram kredita biće oslobođeni pratećih naknada i provizija koje banke inače zaračunavaju, ali to, ipak, ne znači da će „zamrzavanje“ obaveza biti besplatno. Glavni problem za mnoge korisnike stambenih zajmova biće ponovni upis hipoteke. Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita će izaći u susret svakom korisniku reprograma tako što neće biti obaveze izdavanja izmenjenih polisa kao i naplate troškova obrade zahteva, kako bi se poboljšao finansijski položaj dužnika i stvaranja uslova za redovnije i sigurnije izmirivanje obaveza. Ovaj trošak je, inače, za kredit od 50.000 evra bio oko 1.500 evra. Ukoliko klijent odluči da ostane u svojoj banci neće morati da plati obradu zahteva, koja, inače, iznosi od 0,5 do dva odsto zavisno od vrste pozajmice i banke. Kod stambenih kredita se ova naknada ne zaračunava, a neke banke neće tražiti izlazak procenitelja koji košta od 80 do 120 evra, već samo poresko rešenje. Građani će, ipak, morati da plate uzimanje vlasničkog lista i upis hipoteke.

Krediti: Zamrznute obaveze uz niže troškoveGrađani koji se odluče za reprogram kredita biće oslobođeni pratećih naknada i provizija koje banke inače zaračunavaju, ali to, ipak, ne znači da će „zamrzavanje“ obaveza biti besplatno.

Glavni problem za mnoge korisnike stambenih zajmova biće ponovni upis hipoteke.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita će, kako je „Novostima“ rečeno u ovoj instituciji, izaći u susret svakom korisniku reprograma tako što neće biti obaveze izdavanja izmenjenih polisa kao i naplate troškova obrade zahteva, kako bi se poboljšao finansijski položaj dužnika i stvaranja uslova za redovnije i sigurnije izmirivanje obaveza. Ovaj trošak je, inače, za kredit od 50.000 evra bio oko 1.500 evra.

Ukoliko klijent odluči da ostane u svojoj banci neće morati da plati obradu zahteva, koja, inače, iznosi od 0,5 do dva odsto zavisno od vrste pozajmice i banke. Kod stambenih kredita se ova naknada ne zaračunava, a neke banke neće tražiti izlazak procenitelja koji košta od 80 do 120 evra, već samo poresko rešenje. Građani će, ipak, morati da plate uzimanje vlasničkog lista i upis hipoteke.

Dužnici koji se budu opredelili za reprogram kredita, u proseku će „uštedeti „ mesečno oko 100 evra na stambenom kreditu, a polovinu od toga onaj ko ima gotovinski zajam. Ipak, troškovi sve vrebaju - na nekom drugom mestu. Tako za keš kredit od 5.000 evra, sa rokom otplate od 60 meseci i ratom od 120 evra, tokom grejs perioda plaća se 67 evra, a nakon isteka 175 evra. Ako se odluče da produže rok otplate još dve godine, rata će iznosti 120 evra, ali će ukupna cena kredita biti veća, za oko 300 evra.

Posle praznika

- Najverovatnije ćemo posle praznika početi sa reprogramom kredita za građane - kaže Draginja Đurić, predsednik IO Banka Inteze.

- Od NBS smo dobili tumačenje o kreditnoj zaduženosti građana i na nama je sada da procenimo svakog klijenta. Građanin koji ima veća primanja, moći će da se više zaduži.

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adria banke Vladimir Čupić izjavio je da bi reprogram kredita građana, po programu vlade, u toj banci trebalo da počne za mesec dana, ali da se već primaju zahtevi građana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik