Minimalac do jula 98, posle toga 100 dinara

Bez autora
Apr 10 2011

Na sva zvona najavljeni sporazum između sindikata, poslodavaca i Vlade juče nije potpisan, a među stvarima o kojima su pregovarači još u četvrtak razgovarali bila je i minimalna cena rada.Iako dogovor još nije postignut cifre koje su se pominjale tokom razgovora ministra rada Rasima Ljajića, predsednika Samostalnog sindikata Ljubisav Orbovića i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića kretale su se od 98 do 100 dinara po radnom času. Bilo je reči o tome da minimalna cena rada do jula bude 98 dinara, a od jula 100 dinara, ali još uvek Ministarstvo finansija nije decidno reklo koliko para ima.

Minimalac do jula 98, posle toga 100 dinaraNa sva zvona najavljeni sporazum između sindikata, poslodavaca i Vlade juče nije potpisan, a među stvarima o kojima su pregovarači još u četvrtak razgovarali bila je i minimalna cena rada.

Iako dogovor još nije postignut cifre koje su se pominjale tokom razgovora ministra rada Rasima Ljajića, predsednika Samostalnog sindikata Ljubisav Orbovića i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića kretale su se od 98 do 100 dinara po radnom času.

- Bilo je reči o tome da minimalna cena rada do jula bude 98 dinara, a od jula 100 dinara, ali još uvek Ministarstvo finansija nije decidno reklo koliko para ima. Sindikati su izgleda spremni da prihvate 100 dinara, ali ne znam šta će biti - kaže za Danas Atanacković.

Reč je o predlogu Vlade koji će biti nametnut ukoliko se poslodavci i sindikati ne dogovore što je vrlo izvesno imajući u vidu ranije slične situacije. Jučerašnji dan je bio određen za potpisivanje sporazuma, ali od toga ne samo da nije bilo ništa već poslodavci, tvrdi Atanacković, nisu uopšte otišli na sastanak u Ministarstvo jer ih „niko nije zvao“.

- U četvrtak smo razgovarali Orbović, Ljajić i ja jer Branislav Čanak nije bio u Beogradu i zaključak je bio da polazna osnova sporazuma nije dobra - napominje Atanacković.

Nakon toga Unija je morala da revidira svoj predlog i da ga, kako kaže Atanacković suzi u odnosu na prethodni. Međutim, nekih ključnih zahteva nisu želeli da se odreknu.

- Uputili smo korigovani predlog i u njemu ostaje to da se nikakvi zakoni ne mogu donositi bez konsultacija sa poslodavcima, ostali smo i pri obaveznoj primeni regulativa Saveta Evrope, ali smo insistirali i na efikasnijem radu privrednih sudova - napominje Atanacković.

Koliko je on obavešten, juče je u Ministarstvu rada neko od Ljajićevih pomoćnika trebalo da razgovara sa sindikatima, ali on nije upućen u detalje i ne zna šta se dešavalo.

Potpredsednica Samostalnog sindikata Slavica Savić kaže za Danas da je Minsitarstvo rada dalo svoj predlog ali da on nije konačan i da se pregovori nastavljaju tokom vikenda. „Ostajemo pri tome da je najbolje da cena rada po satu ne bude niža od 102 ili 103 dinara“, napominje ona. Međutim, ukoliko se poslodavci i država ne slože sa tim, sindikati će, prema njenim rečima, pristati na niže ali ni u kom slučaju neće prihvatiti manje od 100 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik