MMF "zacementirao" stav o penzijama

Bez autora
Nov 04 2010

MMF je ostao pri svojim stanovištima od ranije kada je reč o penzionom zakonu, sem što je potvrdio dogovor da najniža penzija ne može da bude niža od 27 odsto prosečne zarade i, uz mogućnost, eventualnog pomeranja granice za odlazak žena u penziju za po četiri meseca počev od 2014, umesto od 2011. godine.Danas o tome nije bilo reči, ali će i ta priča brzo biti privedena kraju - sutra ili prekosutra. Sami razgovori sa MMF-om oko penzionog zakona su završeni, a odluku MMF će, kada ona bude doneta, saopštiti ili Kancelarija te međunarodne finansijske institucije u Beogradu ili kabinet premijera Mirka Cvetkovića.

MMF "zacementirao" stav o penzijamaPotpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić  rekao je večeras u Beogradu da, prema njegovim saznanjima, Međunarodni monetarni fond (MMF) nije promenio stav u vezi sa zahtevima sindikata za izmenu pojedinih odredaba Predloga izmena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).

"MMF je ostao pri svojim stanovištima od ranije kada je reč o penzionom zakonu,  sem što je potvrdio dogovor da najniža penzija ne može da bude niža od 27 odsto prosečne zarade i, uz mogućnost, kako je rekao, eventualnog pomeranja granice za odlazak žena u penziju za po četiri meseca počev od 2014, umesto od 2011. godine", kazao je Tanjugu Krkobabić, vicepremijer zadužen za reformu penzionog sistema.

Krkobabić je rekao da danas o tome nije bilo reči, ali se nada da će "i ta priča brzo biti privedena kraju - sutra ili prekosutra."

Kako je Tanjugu rečeno u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića sami razgovori sa MMF-om oko penzionog zakona su završeni, a odluku MMF će, kada ona bude doneta, saopštiti ili Kancelarija te međunarodne finansijske institucije u Beogradu ili kabinet premijera Mirka Cvetkovića.

Sindikati i sutra sa Vladom

S druge strane, predstavnici pet sindikata očekuju da će sutra nastaviti pregovore sa Vladom Srbije o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, rekla je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.

"Saslušaćemo sve što imaju da nam predlože nakon čega ćemo zauzeti stav", rekla je predsednica ASNS-a agenciji Beta.

Ona je to kazala posle sastanka predstavnika ASNS-a, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata, Industrijskog sindikat Srbije i Sindikata "Sloga".

Savić je navela da će se pregovori najverovatnije nastaviti sutra i dodala da su se predstavnici sindikata dogovorili da sačekaju ishod razgovora, nakon čega će zauzeti stav.

Predsednica ASNS-a je rekla da će, ukoliko predlog vlade bude prihvatljiv, sindikati potpisati sporazum a da će, u suprotnom, nastaviti prikupljanje potpisa za smenu Vlade Srbije.

Savićeva je navela da sindikati nisu odustali od zahteva, od kojih je najvažniji da se u izmene zakona uvrsti zaštitna klauzula da prosečna penzija ne sme da bude niža od 60 odsto prosečne plate.

Sindikati traže i da se rudarima obezbede povoljniji uslovi za penzionisanje i obračun radnog staža.

Todović: Nepromenjen dogovor sa MMF-om

Vlada Srbije je pre petnaestak dana povukla Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom osiguranju pod pritiskom sindikata koji su tražili da se u taj zakonski akt ugradi još nekoliko izmena u cilju zaštite primanja prinadležnosti najstarijih sugrađana.

Višednevni pregovori predstavnika Vlade i sindikata nisu dali rezultate. No, ipak, sindikati su u utorak, uprkos tome, odložili potpisivanje peticije za smenu Vlade Srbije do kraja dana, a ukoliko nijedan od njihovih zahteva ne bude usvojen oni, osim peticije, najavljuju štrajkove, veliki protest ispred Skupštine Srbije na dan usvajanja penzionog zakona kao uvod u generalni štrajk koji bi doveo, kako tvrde, do toga da "Srbija stane".

Državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Radina Todović izjavila je da veruje da će raniji dogovor sa MMF-om o spornom zakonu ostati nepromenjen.

"Verujem da će ostati onako kako je dogovoreno sa predstavnicima MMF-a jer smo mi treću tranšu kredita dobili zahvaljujući predloženim izmenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju", rekla je Todović.

Zahtevi sindikata su bili, između ostalog, da se uvede zaštitni mehanizam po kome penzije neće da "padaju" ispod 60 odsto prosečne zarade, da se ne povećava starosna granica za odlazak žena u penziju, kao i beneficirani radni staž.

Za sada je izvesna samo promena da najniža penzija ne može padati ispod 27 odsto prosečne zarade.

Misija MMF-a doputovala je u Beograd 21. oktobra zbog razgovora o šestoj reviziji "stend-baj" aranžmana koju bi Odbor direktora Fonda trebalo da odobri 22. decembra.

Aranžmanom s MMF-om, koji je potpisan u maju prošle godine, Srbiji je odobren zajam od 2,87 milijarde evra za jačanje deviznih rezervi i do sada je iskorišćeno oko 1,45 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik