Nastavlja se prodaja dužničkih obveznica

Bez autora
Jan 31 2024

Država je nastavila da se zadužuje prema planiranom rasporedu aukcija za ovu godinu.

Pre nekoliko dana Uprava za javni dug prodala je na aukciji trogodišnje obveznice u iznosu od 99,8 miliona evra koje dospevaju 29. januara 2027. godine. Kako je navedeno u saopštenju, obim aukcije bio je 250 miliona evra sa kuponskom stopom od 4,25 odsto.

„Državne obveznice su prodate po stopi prinosa od četiri odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 29. januara 2027. godine. Kuponi u iznosu od 4,25 odsto isplaćivaće se godišnje i to svakog 29. januara do datuma dospeća”, navodi Uprava za javni dug. Iz saopštenih podataka vidi se da nije prodata cela emisija, odnosno da je uspešnost prodaje bila 40 odsto. To je interesantno jer je pre desetak dana, prilikom prodaje dinarskih Ekspo obveznica, uspešnost prodaje bila stopostotna.

Inače, država se zadužuje na domaćem tržištu emitovanjem obveznica i u domaćoj valuti, ali i u evrima. Zoran Grubišić, dekan Beogradske bankarske akademije, kaže da se radi o strategiji upravljanja javnim dugom. „U poslednjem slučaju emitovanja obveznica denominovanih u evrima može da se radi o prikupljanju novca za planirane investicije, jer Ekspo nisu jedine investicije, a može se raditi i o refinansiranju dospelih obaveza koje su u evrima”, kaže Grubišić.

Iz saopštenja se vidi da je bilo dosta kupaca državnog duga, to su tri banke, 12 pravnih lica, 11 fizičkih lica, a nije bilo kastodi klijenata koji su redovni kupci, a iza kojih se kriju zbirni investitori koji žele da ostanu anonimni.

Inače, kod nas su svi investitori u državne dužničke hartije od vrednosti anonimni, jer država ne saopštava njihova imena, tj. o kome se radi.

Navode da su pojedinačni podaci o konkretnim investitorima u državne obveznice Republike Srbije poverljivi i da njima raspolaže Narodna banka Srbije (NBS) kao regulator i jedna od ključnih institucija za razvoj domaćeg finansijskog tržišta. Oni se mogu objaviti isključivo uz odobrenje samih investitora, što niti je slučaj, niti je uobičajena poslovna praksa na finansijskim tržištima. Iz NBS navode da su za naše dužničke papire zainteresovani ugledni institucionalni investitori. To su međunarodni institucionalni investitori (banke, penzijski fondovi, investicione banke, osiguravajuće kuće, hedž fondovi, i dr.), prvenstveno sa sedištem u SAD, Velikoj Britaniji i Evropi, koji su kredibilni i važni ulagači u državne i korporativne obveznice na gotovo svim razvijenim tržištima i tržištima zemalja u razvoju.

„Baza investitora u državne obveznice Republike Srbije u znatnoj meri je proširena u prethodnih nekoliko godina, što predstavlja potvrdu velikog interesovanja portfolio investitora za našu zemlju i činjenicu da je Srbija visoko pozicionirana na međunarodnoj investicionoj mapi.

Takav trend, koji uočavamo u gotovo celoj prethodnoj deceniji, govori i o tome da ne zavisimo od ulaganja i tražnje nekoliko investitora koji dugo ulažu u obveznice Republike Srbije, već je sve više novih, koji usmerenjem svojih sredstava na duži rok u srpske obveznice ukazuju poverenje zdravim ekonomskim politikama, a to je ukupna makroekonomska, monetarna i fiskalna, koje vode relevantne institucije u Srbiji”, navode u NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik