Ne postoje zakonske prepreke za poslovanje PayPal servisa u Srbiji

Bez autora
Nov 04 2013

Ne postoje zakonske prepreke, ni odluke koje ograničavaju poslovanje kompanije PayPal u Srbiji, ističe Narodna banka Srbije povodom netačnih informacija koje su proteklih dana plasirane u medijima.Ovlašćenje za plaćanje i naplatu preko PayPal servisa sadržano je u članu 32. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju, kojim je propisano da rezidenti (domaća pravna lica, preduzetnici i građani s boravištem u Srbiji) mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga. To znači da rezidenti mogu da vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine robe i usluga s nerezidentima preko PayPal servisa.

Ne postoje zakonske prepreke za poslovanje PayPal servisa u SrbijiNe postoje zakonske prepreke, ni odluke koje ograničavaju poslovanje kompanije PayPal u Srbiji, ističe Narodna banka Srbije (NBS) povodom netačnih informacija koje su proteklih dana plasirane u medijima.

Ovlašćenje za plaćanje i naplatu preko PayPal servisa sadržano je u članu 32. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju, kojim je propisano da rezidenti (domaća pravna lica, preduzetnici i građani s boravištem u Srbiji) mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga. To znači da rezidenti mogu da vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine robe i usluga s nerezidentima preko PayPal servisa, navodi se u saopštenju.

Plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje robe i usluga između rezidenata u Republici Srbiji ne spada u platni promet sa inostranstvom, pa se plaćanja vrše u dinarima, s obzirom na to da je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

Informacija da je inostrana kompanija PayPal uputila zahtev NBS da se preko njenog servisa u Srbiji vrše plaćanja po osnovu kupovine i prodaje robe i usluga između domaćih fizičkih i pravnih lica u devizama nije tačna. Naime, to bi značilo da se Srbija, mimo Ustava i zakona, odriče svoje nacionalne valute i ozvaničava uvođenje dvovalutnog sistema na svojoj teritoriji.

Naprotiv, NBS će i ubuduće nastojati da smanji sadašnji stepen evroizacije i ojača ulogu dinara u sistemu i tako poveća efikasnost monetarne politike u postizanju i očuvanju stabilnosti cena i finansijskog sistema.

Takođe, NBS ističe da kompanija PayPal nema zakonske prepreke da svoj servis ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta s kojima posluje, kao što je to učinila, na primer, s ruskom rubljom, češkom krunom, mađarskom forintom, malezijskim ringitom, poljskim zlotom, turskom lirom, filipinskim pezosom itd. Takva odluka isključivo zavisi od PayPal-a, njegove procene poslovnih interesa i namere da proširi broj klijenata u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik