Nenadić: Programi prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika daju određene rezultate

Bez autora
Jan 24 2023

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić izjavio je Feni da dosadašnji programi prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika na tržištu daju određene rezultate, međutim, ističe da poslodavci očekuju da ih kroz odobrene projekte vlasti više uključuju u te programe.

Kaže da su mnogi poslodavci osposobljeni i da imaju odobrenja nadležnih da pružaju praktičnu obuku u sistemu prekvalifikacija i da bi bilo potpuno svrsishodno da se obuke, posebne one za poznatog poslodavaca, obavljaju kod samih poslodavaca.

– S obzirom na to da sistem obrazovanja ne prati ili nedovoljno prati potrebe tržišta rada, poslodavci kontinuirano ukazuju na važnost ovog pitanja i potiču aktivnosti na prilagodbi osposobljenosti radnika realnim potrebama na tržištu rada – naveo je Nenadić.

Smatra da je to jedna od mjera koja će doprinijeti i zaustavljanju odlaska mladih iz BiH u države čiji javni sistemi brže reagiraju i omogućavaju bolju prilagodbu realnim potrebama i promjenama na tržištu rada uzrokovanim i geopolitičkim, pandemijskim i tržišnim promjenama te krizama posljednjih godina.

Nenadić je istakao da Udruženje poslodavaca u FBiH insistira na boljoj koordinaciji i ekonomsko-socijalnom dijalogu između vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se realnije sagledale ukupne okolnosti i unaprijedili uslovi za kreiranje programa, pored ostalih, i prekvalifikacija i dokvalifikacija.

Poručio je da dosadašnja praksa pokazuje da zbog nepostojanja takvog dijaloga i dobro usaglašenih projekata i ta sistemska mjera ne daje rezultate jer se dešava da i prekvalifikovani i dokvalifikovani radnici napuštaju zemlju u potrazi za boljim rješenjima.

Nenadić je rekao da Udruženje poslodavaca u FBiH, bez obzira što često inicira aktivnosti koje će omogućiti i unaprijediti sistem prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika u skladu sa potrebama tržišta, ne vodi evidencije o ukupnom broju prekvalifikovanih radnika u FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik