Ništa od "Balkan ervejza"

Bez autora
Feb 02 2011

Odbor direktora "Turkiš erlajnsa" nije doneo odluku o strateškom partnerstvu sa srpskom aviokompanijom "Jat ervejz".Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, posle posete Turskoj i razgovora sa čelnicima turske aviokompanije rekao da "Turkiš erlajns" namerava da sklopi aranžman sa "Jatom" od 1. marta, kojim će biti formirana kompanija "Balkan ervejz". Vlada Srbije izabrala je, u novembru 2010. godine, konsultantsku kuću "Dilojt" za savetnika u transformaciji "Jat ervejza", koje će rezultirati osnivanjem nove aviokompanije.

Ništa od "Balkan ervejza""Turkiš erlajns" demantovao spekulacije da je doneo odluku o osnivanju kompanije "Balkan ervejz" sa srpskim "Jat ervejzom".

U ovom trenutku, ne postoji odluka Odbora direktora turske kompanije o strateškom partnerstvu, navode u toj kompaniji.

Odbor direktora "Turkiš erlajnsa" nije doneo odluku o strateškom partnerstvu sa srpskom aviokompanijom "Jat ervejz", saopštili su u turskoj aviokompaniji.

Mediji su u ponedeljak preneli da je ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, posle posete Turskoj i razgovora sa čelnicima turske aviokompanije rekao da "Turkiš erlajns" namerava da sklopi aranžman sa "Jatom" od 1. marta, kojim će biti formirana kompanija "Balkan ervejz".

Vlada Srbije izabrala je, u novembru 2010. godine, konsultantsku kuću "Dilojt" za savetnika u transformaciji "Jat ervejza", koje će rezultirati osnivanjem nove aviokompanije. Vrednost tog ugovora je oko 100 miliona dinara.

Prema ranijim navodima poslovodstva, očekivalo se da će "Jat ervejz" 2010. godinu završiti sa dugom od 23 miliona evra i 1,1 milion prevezenih putnika. Na Internet portalu "Jata" navodi se da raspolaže flotom od 14 aviona i da nedeljno obavlja oko 200 letova.

Prosečna starost aviona "Jatove" flote je oko 20 godina, a 2009. godinu završili su sa 23,5 miliona evra gubitka.

"Turkiš erlajns" ima flotu od oko 150 aviona, prosečne starosti nešto iznad šest godina, a tokom prošle godine obavljao je oko 5.500 letova nedeljno. Profit kompanije u 2009. godini bio je 559 miliona lira (oko 255 miliona evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik