Ništa od jeftinijeg rominga ovog leta

Bez autora
Jul 01 2013

Građani zemalja članica Evropske unije od danas su dobili znatno jeftiniji roming, dok će korisnici iz Srbije na to još morati da čekaju. Skidanje podataka preko mobilnog telefona u romingu među članicama Evropske unije od danas je jeftinije za 36 odsto.Osim toga, mobilni operateri u EU će morati da smanje cene i drugih usluga u romingu, od kojih će najviše pojeftiniti pozivi – za 17 odsto. Pozivi će se naplaćivati 24 centi po minutu, plus porez na dodatu vrednost.

Ništa od jeftinijeg rominga ovog letaGrađani zemalja članica Evropske unije od danas su dobili znatno jeftiniji roming, dok će korisnici iz Srbije na to još morati da čekaju.

Kako je saopštila Evropska komisija, a prenosi Beta, skidanje podataka preko mobilnog telefona u romingu među članicama Evropske unije od danas je jeftinije za 36 odsto. Osim toga, mobilni operateri u EU će morati da smanje cene i drugih usluga u romingu, od kojih će najviše pojeftiniti pozivi – za 17 odsto. Pozivi će se naplaćivati 24 centi po minutu, plus porez na dodatu vrednost. Primanje poziva će koštati sedam centi po minutu, plus porez na dodatu vrednost (umanjenje od 12,5 odsto), dok će slanje SMS-a koštati najviše osam centi, plus porez na dodatu vrednost (11 odsto). Skidanje podataka ili pretraga internetom sada će moći da košta najviše 45 evrocenti, plus porez na dodatu vrednost.

– Roming podataka će sada u 2013. biti 91 odsto jeftiniji u odnosu na 2007. Tokom ovog perioda količina podataka u romingu je povećana za 630 odsto – navodi se u saopštenju.

Mobilnim operaterima je ostavljena mogućnost da naplaćuju i manje ili da ukinu posebne cene za roming.

I pored toga što su naše ministarstvo trgovine i Ratel pre nekoliko meseci uputili inicijativu Evropskoj komisiji da se cene rominga za korisnike iz Srbije snize ili bar približe onima koji plaćaju građani EU, to je malo verovatno sve dok Srbija ne postane članica EU.

Do tada, građani Srbije u pojedinim slučajevima dok borave u inostranstvu poslatu poruku plaćaju i četiri puta skuplje (od 25 do 45 dinara, a Evropljani u romingu desetak dinara), dok pozivi iz inostranstva, u nekim slučajevima, mogu da ih koštaju i desetostruko višeod maksimalnih cena koje su ograničene u Evropskoj uniji (minut kod domaćih operatera je od 100 do gotovo 400 dinara u zavisnosti od zone).

Zbog čega kompanije koje dolaze iz država koje su van EU ne moguda postignu bolje cene za svoje korisnike? Kao i do sada ističu da njihove cene zavise od cena koje im naplaćuju roming partneri kako bi korisnicima iz Srbije omogućili da koriste usluge mobilne telefonije i prilikom boravka u inostranstvu.

Prema ranijem pisanju „Politikinog” „Potrošača”, kada je Evropska komisija uvela regulisane cene rominga za EU operatore, koje važe samo na toj teritoriji, to je predstavljalo ogroman finansijski udarac za njih. Da bi to koliko-toliko kompenzovali, gotovo svi oni su praktično preko noći znatno podigli cene. U nekim slučajevima i udvostručili, naravno za zemlje koje su van EU. Tako je ova regulativa zapravo imala negativan uticaj na korisnike koji dolaze iz zemalja van EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik