Novi režim trgovine cigaretama sledeće godine

Bez autora
Nov 04 2013

Nov režim trgovine cigaretama sa EU stupiće na snagu sledeće godine, najavili su danas predstavnici resornih ministarstava, a iz duvanske industrije su poručili da je najvažnije da podela kvota bude transparentna kako bi se sprečile eventualne mahinacije i korupcija.Novi režim trgovine na snagu neće stupiti sigurno pre februara 2014. godine. Srbija je u kontaktu sa Evropskom unijom, a radi se na finaliziranju protokola koji će morati da se parafira i odnosi se na adaptaciju Sporazuma o stabilizaicji i pridruživanju.

Novi režim trgovine cigaretama sledeće godineNov režim trgovine cigaretama sa EU stupiće na snagu sledeće godine, najavili su danas predstavnici resornih ministarstava, a iz duvanske industrije su poručili da je najvažnije da podela kvota bude transparentna kako bi se sprečile eventualne mahinacije i korupcija.

Pomoćik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Bojana Todorović izjavila je Tanjugu da novi režim trgovine na snagu neće stupiti sigurno pre februara 2014. godine.

Ona je rekla da je Srbija u kontaktu sa Evropskom unijom, i da se radi na finaliziranju protokola koji će morati da se parafira i odnosi se na adaptaciju Sporazuma o stabilizaicji i pridruživanju.

“Kada se okonča tehnički rad na protokolu, onda će izmene stupiti na snagu”, rekla je Todorović u Skupštini Srbije, gde je učestvovala na sednici Odbora za poljoprivredu.

Ona je podsetila da će za celu EU, kvota biti 1.625 tona po povlašćenoj carini od 15 odsto, a preko te količine po carini od 57,6 odsto i ukazala da više nije reč o kvoti za Hrvatsku, jer je ona sada članica EU, tako da se režim uvoza dogovara sa Unijom, a ne sa pojedinačnim zemljama.

Todorović je rekla da Srbija ima mnogo povoljniju situaciju za izvoz cigareta u Hrvatsku, jer se primenjuje režim trgovine koji važi za Evropsku uniju, što znači da izvoz cigareta u Hrvatsku nema više carinu 38 odsto, nego nula odsto.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović rekao je Tanjugu da će kvote biti podeljene transparentno, i da će za 15 do 20 dana biti poznat tačan datum kada će te izmene stupiti na snagu. On je dodao da će javnost biti blagovremeno obaveštena o svemu.

Direktor korporativnih poslova Britiš Amerikan Tobaka (BAT) Srđan Lazović ocenio je da će prihvatanje kvote od 1.625 tona sigurno imati negativne posledice po domaću duvansku industriju, a da će njihove razmere zavisiti od načina distribucije usvojene kvote.

Ukoliko kvota bude distribuirana na netransparentana način, to će biti ogromno područje za malverzacije i korupciju”, kazao je Lazović, dodajući da je jedini ispravan način da kvote budu raspodeljene po unapred utvrđenim kriterijumima, koji će biti jasni svim tržišnim igračima.

Prema njegovim rečima, ta kvota “na papiru” košta par miliona evra, a realno 50 do 60 miliona evra godišnje.
“
Za par godina, ta vrednost će dostići 150 do 200 miliona evra, jer će akcize da idu na gore”, dodao je Lazović.

Direktor korporativnih poslova kompanije Japan tobako internešnl (JTI) Goran Pekez upozorio je da je duvanska industrija u Srbiji već trpi godišnju štetu od 20 milijardi dinara zbog šverca duvana.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Aleksandar Senić izjavio je da u duvanskoj industriji radi oko 130.000 ljudi, da prihodi od akciza u 2012. godini činili 11 odsto prihoda budžeta, kao i da duvanska industrija doprinosi sa 2,6 odsto BDP.

Nivo stranih investicija, kako je dodao, u duvansku industriju iznosi preko 1,2 milijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik