Nuklearka na čekanju

Bez autora
Nov 10 2010

Srbija gotovo sigurno neće doneti odluku o učešću u izgradnji nuklearne elektrane “Belene” do 13. novembra, kada je premijer Bugarske Bojko Borisov to zatražio. Jer, postavljeni rok je prekratak, a Ministarstvo rudarstva i energetike još nije dobilo zvaničan predlog iz Sofije, iako odavno priprema stručne i tehničke detalje za ovaj projekat.Ali, interes Srbije da učestvuje u izgradnji ove nuklearke daleko je veći od jednog do dva odsto, koliko je ponudio Borisov u službenom pismu prošlog vikenda. Kako kažu u nadležnom ministarstvu, našoj zemlji treba od deset do 15 odsto, kako bi ispunila željenu projekciju.

Nuklearka na čekanju Srbija gotovo sigurno neće doneti odluku o učešću u izgradnji nuklearne elektrane “Belene” do 13. novembra, kada je premijer Bugarske Bojko Borisov to zatražio.

Jer, postavljeni rok je prekratak, a Ministarstvo rudarstva i energetike još nije dobilo zvaničan predlog iz Sofije, iako odavno priprema stručne i tehničke detalje za ovaj projekat.

Ali, interes Srbije da učestvuje u izgradnji ove nuklearke daleko je veći od jednog do dva odsto, koliko je ponudio Borisov u službenom pismu prošlog vikenda. Kako kažu u nadležnom ministarstvu, našoj zemlji treba od deset do 15 odsto, kako bi ispunila željenu projekciju.

- Ponuda od jednog do dva odsto je premala za potrebe zemlje - objašnjavaju u Ministarstvu.

- U odnosu na ukupne kapacitete ove nuklearne elektrane, nama bi pripadalo tek oko 10 megavata. A toliko bismo dobijali ako izgradimo jednu termoelektranu na biomasu u Srbiji. Ali, teško je govoriti sa preciznošću, dok ne dobijemo zvaničan poziv.

Isti poziv dobila je i Hrvatska, ali je premijerka ove zemlje Jadranka Kosor izjavila da neće učestvovati u izgradnji nuklearke u Bugarskoj. Odluka Hrvatske, kako kažu u Ministarstvu, neće uticati na stav Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik