Obnova puteva širom Srbije u naredne tri godine

Bez autora
Jul 27 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u naredne dve do tri godine biti obnovljeni putevi u gotovo svim lokalnim samoupravama i regionima Srbije, za šta će biti izdvojeno približno 400 miliona evra.Mihajlović je, obilazeći radove na rehabilitaciji i rekonstrukciji državnih i lokalnih puteva u Zaječaru, navela da je reč o kreditu koji je ratifikovala Skupština Srbije, a koji za obnovu putne mreže daju Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB).

Obnova puteva širom Srbije u naredne tri godinePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u naredne dve do tri godine biti obnovljeni putevi u gotovo svim lokalnim samoupravama i regionima Srbije, za šta će biti izdvojeno približno 400 miliona evra.

Mihajlović je, obilazeći radove na rehabilitaciji i rekonstrukciji državnih i lokalnih puteva u Zaječaru, navela da je reč o kreditu koji je ratifikovala Skupština Srbije, a koji za obnovu putne mreže daju Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB).

Prema njenim rečima, Svetska banka daje 73,8 miliona evra, a EIB i EBRD po 100 miliona evra, dok će Srbija učestvovati sa 116,2 miliona evra, odnosno sa 29 odsto ukupnih sredstava, uz napomenu da je predviđena obnova približno 1.100 kilometara puteva.

Ona je objasnila da je danas posetila Zaječar jer se u tom gradu izvode radovi na putnoj infrastrukturi u ukupnoj vrednosti od 1,4 milijarde dinara.

Reč je, kako je precizirala, o radovima na rehabilitaciji, odnosno dogradnji kolovoza na deonici državnog puta na I B-36 (M 25), na ulazu u Zaječar iz pravca Paraćina, rekonstrukciji Ulice 7. septembar (obilaznica za teški teretni transport), kao i rekonstrukciji centralnog trga u Zaječaru.

Mihajlović je navela da je država za te radove izdvojila 800 miliona dinara, a grad Zaječar 600 miliona dinara, i dodala da oni nisu u vezi sa pomenutim kreditom, čija će realizacija tek početi.

Ona je istakla da mora da postoji zajednički rad lokalnih samouprava i države, kao i lokalnih samouprava i Vlade Srbije u određivanju prioriteta.

Prema njenim rečima, cilj Vlade jeste da sve lokalne samouprave budu gradilišta i da u njima bude otvoreno što više novih radnih mesta.

Mihajlović je podsetila na to da svakog četvrtka ima sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava iz cele Srbije, kako bi ubrzala realizaciju projekata i pomogla u rešavanju problema sa kojima se suočavaju.

Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da će radovi na ulazu u Zaječar, kod kasarne, u dužini od 1,7 kilometara, biti završeni za 80 dana i da će sa jedne strane puta biti izgrađena pešačka, a sa druge strane biciklistička staza.

Drobnjak je naveo da će taj deo puta biti osvetljen, što će doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju.

"Putevi Srbije" će, kako je najavio, pomoći i obnovu ulica Obilićev venac i 7. septembar, a Zaječar će u narednom periodu dobiti i osam kilometara dugu pešačku i biciklističku stazu.

Rekonstrukcija Ulice Nikole Pašića u centru Zaječara trebalo bi da bude završena do 30. avgusta, podsetio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik