Ograničene cena brašna, mesa, šećera i ulja važe do 31. avgusta

Bez autora
Jul 30 2022

Ministarstvo trgovine objavilo je da je Vlada Srbije usvojila novo ograničenje visine cena brašna, svinjskog i pilećeg mesa, šećera, ulja koje će važiti do 31. avgusta, a produžena je i važnost ograničenja cene derivata nafte.

Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica ograničena je maksimalna maloprodajna cena brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, koja ne sme prelaziti 84,7 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena brašna ne sme prelaziti 70 dinara po kilogramu.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu tog brašna umanjena za rabate i popuste od strane dobavljača, ograničena je na maksimalnih 10 procenata.

Ograničena je i cena brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, pa ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena ne sme prelaziti 65 dinara po kilogramu.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu tog brašna umanjena za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10 procenata.

Za svinjski but bez kostiju, plećku bez kostiju, vrat sa kostima i slabinu sa kostima, ograničene su maksimalne maloprodajne cene i maksimalne proizvođačke cene.

Ograničene su i maksimalne maloprodajna i proizvođačka cena svežeg pilećeg trupa.

Uredbom je predviđeno da marža na neto fakturnu cenu svežeg svinjskog mesa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10 procenata.

Ukupna stopa marže na svinjsko meso koje je originalno upakovano i deklarisano od strane proizvođača, ne sme biti veća od osam procenata.

Marža na neto fakturnu cenu svežeg pilećeg trupa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno pet posto.

Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i cene u trgovanju, jestivog suncokretovog ulja u pakovanju od litra na one koji su važile 15. novembra prošle godine.

Ograničena je i maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 113,99 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 96,99 dinara.

Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena iste vrste šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88 dinara po kilogramu.

Izmenom Uredbe je produženo važenje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 31. avgusta.

Ocenite tekst
Komentari
  • zeljko

    Aug 01 2022
    A sta je sa ostalim namirnicama, ne zivi se samo od brasna i secera, svaki put kad odem u kupovinu , stresiram se i nerviram se , poludeo bih da ne pijem reishi kapsule, koje poboljsavaju san i otklanjaju stres, pitam se da li je to stabilnost...?!
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik