Ove nedelje predlog izveštaja o reviziji budžeta za 2009.

Bez autora
Nov 15 2010

Državna revizorska institucija će ove nedelje Ministarstvu finansija Srbije uručiti predlog izveštaja o reviziji završnog računa budžeta za 2009. godinu. I Narodnoj banci Srbije će narednih dana biti uručen predlog izveštaja o finansijskom poslovanju u 2009. godini koji se odnosi samo na deo budžetskih sredstava.Kontrolisanim budžetskim korisnicima su, kako je dodao, već uručeni predlozi izveštaja revizije za prošlu godinu. Na predloge izveštaja državnih revizora prigovori mogu biti podneti u roku od 15 dana, a o njima odlučuje Savet DRI i sačinjava konačan izveštaj.

Ove nedelje predlog izveštaja o reviziji budžeta za 2009.Državna revizorska institucija će ove nedelje Ministarstvu finansija Srbije uručiti predlog izveštaja o reviziji završnog računa budžeta za 2009. godinu, najavio je danas predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović.

- I Narodnoj banci Srbije će narednih dana biti uručen predlog izveštaja o finansijskom poslovanju u 2009. godini koji se odnosi samo na deo budžetskih sredstava - rekao je Sretenović za Betu.

Kontrolisanim budžetskim korisnicima su, kako je dodao, već uručeni predlozi izveštaja revizije za prošlu godinu. Na predloge izveštaja državnih revizora prigovori mogu biti podneti u roku od 15 dana, a o njima odlučuje Savet DRI i sačinjava konačan izveštaj. DRI će, kako je najavio Sretenović, konačni izveštaj o reviziji budžeta Srbije za 2009. godinu sredinom decembra objaviti na internet sajtu te institucije, a potom ga dostaviti Skupštini Srbije i predstaviti javnosti.

DRI je krajem marta počela reviziju trošenja budžetskih sredstava za prošlu godinu u sedam ministarstava. Revizija je obavljena u ministarstvima finansija, prosvete, rada i socijalne politike, poljoprivrede, za infrastrukturu, nauku, omladinu i sport. Revizijom finansijskih izveštaja tih ministarstava obuhvaćeno je oko 75 odsto ukupnih rashoda budžeta Srbije. Prvi izveštaj koji je uradila DRI odnosio se na reviziju republičkog budžeta za 2008. godinu, a objavljen je u novembru 2009. godine. Na osnovu tog izveštaja DRI je 18. februara ove godine podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 19 državnih unkcionera, eđu kojima je šest aktuelnih i pet bivših ministara.

Do sada nije doneta ni jedna pravosnažna presuda na osnovu podnetih rekršajnih prijava DRI.

Državni revizori su u oktobru počeli kontrolu finansijskih zveštaja tri javna preduzeća - Skloništa Srbije, Elektromreže rbije i Transnafta iz Pančeva, a ezultati će biti objavljeni u anuaru iduće godine. rema rečima Sretenovića, DRI bi od iduće godine trebalo da ontroliše kako političke partije troše novac koji dobijaju iz epubličkog budžeta

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik