PKFBiH i Gender centar pomažu poduzetnice

Bez autora
Nov 19 2020

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH i Lejla Hodović, predstavnica Gender centra FBiH potpisali su u četvrtak u Sarajevu ugovor o implemnetaciji programa podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom - implementacija online poslovanja.

- Kao najugroženiju skupinu privrednih subjekata u implementaciji online poslovanja Privredna komora FBiH prepoznala je poduzetnice, te im se realizacijom ovog projekta pod pokroviteljstvom Gender centra FBiH želi pružiti podrška u implementaciji online poslovanja i osamostaljivanju, istakao je Jašarspahić.

Kako je prilikom potpisivanja rečeno izrada online alata poduzetnicama pogođenim koronavirusom u okviru ovog projekta podrazumijeva edukaciju o vođenju alata za online poslovanje, te izradu web stranice, web shopa i društvenih mreža prilagođenih računarskoj i mobilnoj verziji.

- Bili smo svjesni rodne segregacije na tržištu rada u BiH i prije izbijanja pandemije, a ona se samo potvrdila nastankom pandemije. Prema podacima o broju radnika koji su ostali bez posla na samom početku pandemije vidljivo je da više od 60 posto otpuštenih čine žene, mada se sad situacija pomalo popravlja. Stoga su ovakvi projekti prilika da podržimo poduzetnice, da ih ohrabrimo i osnažimo za daljnji rad, poručila je Hodović.

Projekt podrške poduzetnicama pogođenim koronavirusom podržava Švedska razvojna agencija SIDA, uključuje osam kompanija kojim upravljaju žene, a trajaće do marta 2021. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik