Po indeksu demokratija BiH na 102. mjestu među 167 zemalja

Bez autora
Jan 23 2020

Prema najnovijem indeksu demokratije za 2019. godinu, demokratija u BiH se, među 167 analiziranih država, nalazi na 102. mjestu u svijetu.Izveštaj "Godina demokratskih nazadovanja i narodnih protesta" objavio je britanski list Ekonomist, a sam rejting zasniva se na kombinaciji ekspertskih ocjena i rezultata anketa u obuhvaćenim zemljama. Kako se navodi, uzima se pet ključnih pokazatelja koji ukazuju na stanje demokratija u državama: izborni proces, transparentnost vlasti, učešće u političkom životu, politička kultura, kultura i nivo građanskih sloboda.

Prema najnovijem indeksu demokratije za 2019. godinu, demokratija u BiH se, među 167 analiziranih država, nalazi na 102. mjestu u svijetu.

Izveštaj "Godina demokratskih nazadovanja i narodnih protesta" objavio je britanski list Ekonomist, a sam rejting zasniva se na kombinaciji ekspertskih ocjena i rezultata anketa u obuhvaćenim zemljama.

Kako se navodi, uzima se pet ključnih pokazatelja koji ukazuju na stanje demokratija u državama: izborni proces, transparentnost vlasti, učešće u političkom životu, politička kultura, kultura i nivo građanskih sloboda.

U Izveštaju se države dijele u četiri kategorije, prema tipu režima na: potpune demokratije, nepotpune demokratije, hibridne režime i autoritarne režime.

BiH se nalazi u kategoriji hibridnih režima, a sa njom su na toj listi Sjeverna Makedonija na 77. mjestu, Albanija na 79. mjestu, te Crna Gora na 84. mjestu.

Srbiji se nalazi u kategoriji nepotpunih demokratija na 66. mjestu, kao i Hrvatska koja se nalazi na 59. i Slovenija, koja se nalazi na 36. mjestu.

Na vrhu Indeksa demokratije Ekonomist prva je Norveška, iza nje su Island, Švedska, Novi Zeland i Finska, dok je na posljednjem mjestu Sjeverna Koreja.

Indeks demokratija radi se od 2006. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik