Počela prijava za pomoć od 100 evra za mlade

Bez autora
May 16 2022

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da su naše javne finansije potpuno stabilne, dodavši da je udeo javnog duga u BDP-iznosio u petak, 13. maja, 52,1 odsto, što je daleko od nivoa Mastrihta.

Mali je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, rekao da je u ponoć krenula prijava za državnu pomoć od 100 evra za sve mlade uzrasta od 16 do 29 godina koji se nisu prijavili u prvom krugu.

On je naveo podatak da od ponoći do sada ima 1.300 novoprijavljenih za ovu pomoć, objasnivši da proces prijave traje do kraja maja, i to preko portala Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs, na isti način kao i za prethodnih 100 evra za mlade.

Oni koji su se prijavili u prvom krugu i novoprijavljeni će 1. 2. i 3. juna dobiti novac, potvrdio je ministar, uz napomenu da je za prvi krug iz budžeta izdvojeno 12,5 milijardi dinara.

Za drugi krug će biti izdvojeno nešto više novca – između 12,5 i 13 milijardi dinara, istakao je Mali, podsećajući na to da je ovo još jedno od obećanja koje je ispunjeno, što je važno zbog poverenja građana prema državi i kredibiliteta države i budžeta.

Ministar se osvrnuo i na stanje javnih finansija, napomenuvši da je u prvom kvartalu ostvaren deficit od 72 milijarde dinara, a da je planirano 82 milijarde dinara.

Planirali smo deficit od tri odsto za celu godinu, s namerom da i u godinama koje slede radimo još više na njegovom smanjenju. Manjem deficitu od planiranog pomogla je veća naplata prihoda. Stopa rasta u prvom kvartalu je 4,3 odsto, a planirali smo 3,7 procenata u drugom kvartalu, objasnio je ministar.

Mnogo država u svetu se približava recesiji zbog globalne krize, problema sa energentima i sukoba u Ukrajini, a mi, s druge strane, imamo zdrave stope rasta, što vodi ka većim prihodima u budžetu, podvukao je on.

Vlada je učinila sve da zaštiti životni standard građana jer i dalje kontrolišemo cenu goriva, nije povećana cena električne energije za građane, iako cena svih energenata raste u svetu, ima gasa, a slede teški pregovori sa Ruskom Federacijom oko gasa u narednom periodu, rekao je Mali.

Takođe, zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica. Danas je možda važnije imati namirnice, nego njihova cena. Mi svega imamo za godinu, dve unapred, bar kada je hrana u pitanju. Borimo se za energente, nabavili smo sirovu naftu i dizel, napunili smo skladišta do maksimuma, naveo je ministar.

Mali je dodao da će država reagovati i pomoći privredi i građanima ukoliko se za tim stvori potreba, napominjući da je zadovoljan uvođenjem novog sistema fiskalizacije, koji je počeo da se primenjuje od 1. maja.

U petak smo za jedan dan imali 10 miliona izdatih fiskalnih računa i to je najvažniji alat u borbi protiv sive ekonomije. Suština je u tome da svako ko ne uzme fiskalni račun, šteti sebi jer deo novca ide u budžet, naglasio je on.

Nama nije stala nijedna investicija, gradimo 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali ćemo videti za prioritete u budućnosti, a uz to država ispunjava sve svoje obaveze, rekao je ministar.

On je naveo da je u poslednjih deset dana Poreska uprava uradila 367 provera na terenu i da građani treba da pomognu u tome, odnosno da skeniraju račune kako bi dobili poruku da li su validni ili ne.

Prema njegovim rečima, samo zajedno možemo da se izborimo sa sivom ekonomijom i da i u krizi nastavimo da gradimo uređen sistem jer tako stvaramo lepšu i uređeniju Srbiju.

On je, odgovarajući na pitanje o rešavanju pitanja korišćenja fiskalnih kasa na pijacama, objasnio da konstruktivnim razgovorom sa pijačnim prodavcima pokušavaju da pronađu rešenje koje će biti prihvatljivo za sve.

Ministar je rekao i da su napravljene ogromne promene i uvođenjem elektronskih faktura od 1. maja, koje sada koristi približno 10.500 korisnika javnih sredstava.

Do kraja godine i privatni sektor se prebacuje na taj sistem. Mi želimo da napravimo atraktivan, transparentan privredni sistem jer to diže investicioni rejting i čini privredu konkurentnijom, dodao je on.

Tako smo do 20. aprila imali 600 miliona evra investicija, bez obzira na globalnu krizu, što znači da kod nas dolaze investitori i otvaraju radna mesta, poručio je on i zaključio da reforme ne smeju da stanu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik