Počinje izgradnja najsavremenije laboratorije na „Torlaku”

Bez autora
Feb 26 2024

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić položila je danas kamen temeljac za izgradnju novog dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”.

Grujičić, koja je kamen temeljac položila zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i predsednikom Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapićem, poručila je da se time učvršćuju osnove nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti.

Ona je objasnila da će nova laboratorija, kao i postojeće dijagnostičke laboratorije „Torlaka”, koje će biti smeštene u 4.000 kvadrata, pružiti odgovor na sve izazove koji se odnose na borbu protiv bolesti i epidemija i pomoći da se vrati poverenje građana u vakcinu ovog instituta.

Nove bolesti i epidemije zahtevaju nova oružja za borbu. Istorija medicine je upravo to – odgovor na nove izazove i neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i drugih mikroorganizama suočavamo, podvukla je ministarka.

Ministarstvo zdravlja ovaj objekat podiže u okviru projekta „Hitan odgovor Srbije na COVID-19”, finansiranog iz kredita Svetske banke.

Reč je o prvoj BSL-3 laboratoriji u Srbiji, čijom izgradnjom naša država stiče nezavisnost u borbi protiv infektivnih bolesti, a ujedno i najsavremenijoj i najvećoj laboratoriji tog tipa na Balkanu.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović i drugi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik