Potrošačka korpa skuplja za 300 KM

Bez autora
Apr 10 2022

Za samo godinu svakodnevica građana BiH pretvorena je u dramu i grozničavu potragu za prehrambenim proizvodima u akcijskoj ponudi, jer su troškovi života enormno porasli.

To dokazuju cijene u bh. tržnim centrima, ali i statistički podaci iz istog perioda prošle godine. Tako je za potrošačku korpu, prema izračunu Sindikata BiH, u aprilu 2021. trebalo izdvojiti 2.083 KM. Troškovi života četveročlane porodice u februaru ove godine iznosili su 2.389 KM, dok se podaci za mart tek očekuju i bit će još porazniji.

Akcijske ponude

U aprilu 2021. godine kilogram riže kupovao sa za 3,29, dok danas košta 3,90 KM. U istom periodu hljeb je poskupio s 2,50 na 2,80 KM po kilogramu, a brašno s 0,94 na 1,65 po kilogramu. Cijelo pile je koštalo 4,96, dok danas košta 7,10 po kilogramu, jaja su skuplja za oko 2 KM po kornetu, dok se maslac po cijeni od 21 KM po kilogramu danas može pronaći samo u akcijskim ponudama.

Cijena šećera u aprilu 2021. iznosila je 1,23, a trenutno iznosi 1,70 KM. Dramatičan je skok cijene ulja, koje je koštalo oko dvije KM, a danas 4,80 KM. U istom periodu dizel je s 2,05 poskupio na 3,16 KM, a benzin s 2,20 na 3,06 KM po litru.

Nema pomoći

Poskupljenja su građanima život zagorčala, ali su budžetima donijela rekordne prihode, pa mediji i ekonomski analitičari već duže vrijeme upozoravaju i predlažu da se dijelom tih sredstava pomogne građanima da prežive. Međutim, takvih odluka nema ili ne prolaze.

- Briga o najsiromašnijim slojevima društva od naših političkih lidera ili vladajuće koalicije na nivou BiH je ravna nuli - kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Novi val

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić nedavno je podsjetio na upozorenja i apele koje je mjesecima slao vlastima da se donesu mjere i pomogne građanima, a sve kako bi se usporio inflatorni udar.

- Nakon odbijanja da, barem privremeno, obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena - istakao je Hadžić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik