Povoljni krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta

Bez autora
May 16 2019

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i predsednik Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Bojan Kekić potpisali su danas u Novom Sadu memorandum koji će omogućiti povoljne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta.Kao garancija će se koristiti poljoprivredno zemljište koje se kupuje, a iznos kredita će biti od 2.000 do 50.000 evra. Nedimović je, nakon potpisivanja memoranduma u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma, istakao da će Ministarstvo zajedno sa bankom Poštanska štedionica podržati pre svega mlade poljoprivredne proizvođače da mogu da kupuju poljoprivredno zemljište sa rokom otplate od 20 godina.

Povoljni krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljištaMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i predsednik Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Bojan Kekić potpisali su danas u Novom Sadu memorandum koji će omogućiti povoljne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta.

Kao garancija će se koristiti poljoprivredno zemljište koje se kupuje, a iznos kredita će biti od 2.000 do 50.000 evra.

Nedimović je, nakon potpisivanja memoranduma u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma, istakao da će Ministarstvo zajedno sa bankom Poštanska štedionica podržati pre svega mlade poljoprivredne proizvođače da mogu da kupuju poljoprivredno zemljište sa rokom otplate od 20 godina.

On je podsetio na to da je do sada bila praksa da se krediti daju na period od 7 do 10 godina, ali da to nije bilo povoljno, pogotovo za mlade koji otpočinju svoj biznis.

Prema njegovim rečima, ovi krediti će, zajedno sa drugim alatima koje nudi Ministarstvo, poput grantova za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, omogućiti mladima da ostanu u Srbiji i žive od svoje proizvodnje.

Ministar je objasnio da to praktično znači da će ukoliko neko želi da kupi 2-3 hektara zemlje, to moći da uradi pod vrlo povoljnim uslovima.

Dobiće grant od države od 12.000 evra, zasaditi oblačinsku višnju, lešnik, uspostaviti plasteničku proizvodnju i stati na noge, istakao je Nedimović.

On je dodao da je odobravanje ovakve vrste povoljnih kredita za kupovinu zemljišta specifičan način funkcionisanja između Ministarstva i neke banke, u ovom slučaju – banke Poštanska štedionica, koja je 100 odsto u državnom vlasništvu.

Ministar je zaključio da će ova praksa unaprediti trend rasta površine obradivog zemljišta po gazdinstvu, napominjući da je, zahvaljujući merama Ministarstva namenjenim mladima, osnovano gotovo 2.000 novih gazdinstava u poslednje dve godine, što je ozbiljan iskorak u odnosu na prethodni period.

Kekić je naveo da banka Poštanska štedionica već nekoliko meseci razgovara sa Ministarstvom, uz napomenu da ta banka odobravanjem ove vrste povoljnih kredita pokazuje izuzetnu odgovornost prema Vladi Srbije i klijentima, kao i da su svi krediti u funkciji građana.

On je podsetio na to da banka Poštanska štedionica, koja ima 174 objekta širom Srbije, ima dobro obučene službenike koji će moći da sprovedu ovaj program.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik