Prebijanje minimalca

Bez autora
Apr 20 2011

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata dalo je zeleno svetlo za usvajanje sporazuma o minimalnoj ceni rada, dok Izvršni odbor Unije poslodavaca saopštava da je dogovorena minimalna cena rada od 102 dinara po satu prihvatljiva samo ako se neoporeziva osnovica plata poveća na 16.000 dinara.Naknadni zahtev da se uz povećanje cene rada za sedam dinara, odmah utvrdi i povećanje neoporezivog dela plate, Unija poslodavaca pravda time da im je plaćanje poreza i doprinosa na novu cenu rada preveliko optrećenje.

Prebijanje minimalcaMinimalna cena rada od 102 dinara prihvatljiva samo ako se poveća neoporeziva osnovica plata, poručuju poslodavci. U Vladi kažu da su iznenađeni takvim zahtevom, jer su svi detalji sporazuma već usaglašeni.

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata dalo je zeleno svetlo za usvajanje sporazuma o minimalnoj ceni rada, dok Izvršni odbor Unije poslodavaca saopštava da je dogovorena minimalna cena rada od 102 dinara po satu prihvatljiva samo ako se neoporeziva osnovica plata poveća na 16.000 dinara.

Naknadni zahtev da se uz povećanje cene rada za sedam dinara, odmah utvrdi i povećanje neoporezivog dela plate, Unija poslodavaca pravda time da im je plaćanje poreza i doprinosa na novu cenu rada preveliko optrećenje.

"Ukoliko se za sedam dinara poveća minimalma cena rada, to će značiti još dodatnih pet dinara koje bi trebalo dati u korist budžeta, a mislimo da, ako poslodavci mogu da povećaju plate, onda bi i država mogla da se odrekne svog vanrednog prihoda", ističe Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

Minimalac je sada 16.500 dinara. Trebalo bi da od juna, uz povišicu, bude 17.750 dinara. Sada je neoporezivi deo plate 7.300 dinara.

Pomoćnica ministra rada Rada Katić kaže da bi Vlada do kraja juna trebalo da razmotri povećanje neoporezivog dela zarade i dodala da sada ne može da kaže koliko bi to povećanje moglo da bude, jer ono zavisi od privrednog rasta i makroekonomskih indikatora.

Cena rada, sporna u sporazumu, jasno je definisana Zakonom o radu, a ako se poslodavci i sindikati ne dogovore, utvrđuje je Vlada.

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata, koji podržava sporazum, smatra da je dobro što je i minimalna cena rada u njemu.

"Ima kolega koji su bili protiv toga da se sporazum potpisuje, ne zbog toga što on nije dobar, već zbog toga što i udruženje poslodavaca i Vlada u više navrata to nisu poštovali. Nadam se da ovoga puta to neće uraditi", kaže Ljubisav Orbović, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Socijalnim sporazumom utvrđena su prava i obaveze tri socijalna partnera. Vlada se obavezala da će sprovesti 17 mera sporazuma, a sindikati i poslodavci po sedam. Tako bi trebalo da zajednički prebrode ekonomske probleme do kraja godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik