Prebijeno 12,3 miliona KM duga

Bez autora
Jun 17 2021

Učesnici treće ovogodišnje multilateralne kompenzacije u Republici Srpskoj prebili su više od 12,3 miliona KM obaveza i potraživanja, pokazali su preliminarni podaci Banjalučke berze.

Kako je navedeno na sajtu Banjalučke berze, obaveze i potraživanja u utorak je kompenzovalo 500 učesnika iz privatnog i javnog sektora u Srpskoj koji do petka u 15 časova mogu ispravljati preliminarne izvještaje.

U trećoj multilateralnoj kompenzaciji, prema ovom izvještaju, učestvovali su subjekti koji su prijavljivali potraživanja prema privrednicima iz FBiH koji su registrovani u sistemu berze.

Među brojnim lokalnim zajednicama koje su učestvovale u posljednjoj multilateralnoj kompenzaciji je i opština Nevesinje. Prema riječima stručnog saradnika za budžet i finansije u opštini Nevesinje Bojane Đurasović, ovaj put prijavili su iznos nešto manji od 50.000 KM.

- Redovno učestvujemo u multilateralnoj kompenzaciji. Iznos kojim učestvujemo uvijek zavisi od trenutne situacije sa obavezama i koliko god uspijemo kompenzovati, nama je značajno - kazala je Đurasovićeva.

Dodala je da je uglavnom riječ o izmirenju obaveza prema redovnim dobavljačima.

Direktor Doma zdravlja Doboj Slavko Kovačević kaže da ta zdravstvena ustanova ne propušta nijednu multilateralnu kompenzaciju, jer umnogome olakšava naplatu potraživanja i zatvaranje dugovanja.

- Posljednji put smo se prijavili da kompenzujemo oko 2.500 KM. Uglavnom ni dosadašnji iznosi nisu prelazili 10.000 KM. Koliko ćemo obaveza i potraživanja kompenzovati, zavisi od ostalih subjekata koji su se prijavili - kazao je Kovačević.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene, da bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova.

Plan održavanja


Odluka Vlade RS o sprovođenju multilateralne kompenzacije i cesije u 2021. godini sprovodi se u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru u 2021. godini. Prema ovogodišnjem rasporedu sljedeća, odnosno četvrta po redu multilateralna kompenzacija trebalo bi da bude održana 17. avgusta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik