Prenosivost brojeva od aprila

Bez autora
Feb 09 2011

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je da se očekuje da će prenosivost brojeva za mobilnu telefoniju početi da funkcioniše od aprila. Prenosivost brojeva će stvoriti pravu konkurenciju na tržištu jer je broj nešto do čega je ljudima uglavnom stalo i zbog čega ne bi menjali operatera.Sada kada će moći da zadrže svoj broj, a da promene operatera, jedini kriterijum za izbor operatera biće kvalitet i cena, a ne više navika da imate svoj broj koji imate pet, šet, sedam godina.

Prenosivost brojeva od aprilaMinistarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je da se očekuje da će prenosivost brojeva za mobilnu telefoniju početi da funkcioniše od aprila.

Ona je istakla da će prenosivost brojeva stvoriti pravu konkurenciju na tržištu jer je, kako je rekla, broj nešto do čega je ljudima uglavnom stalo i zbog čega ne bi menjali operatera.

"Sada kada će moći da zadrže svoj broj, a da promene operatera, jedini kriterijum za izbor operatera biće kvalitet i cena, a ne više navika da imate svoj broj koji imate pet, šet, sedam godina", istakla je srpska minstarka telekomunikacija.

Prema njenim rečima, svetsko iskustvo je da prenosivost brojeva nije nešto što se puno koristi, ali, kako je napomenula, sama pretnja da možete preći kod drugog operatera suštinski menja njihovo ponašanje, povećava zaštitu prava i odnos prema korisniku.

Matićeva je ocenila da su sva tri operetera mobilne telefonije imala vremena da se spreme za mogućnost prenosivosti brojeva, jer je pravilnik o tome napravljen pre dve godine.

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) Srbije Milan Janković je istakao da će agencija u prvoj sedmici marta imati raspoloživu centralu, nakon čega će početi testiranje.

Prema njegovim rečima, procedura prenošenja broja će trajati do dva dana.

Pravilnikom o prenosivosti brojeva u mobilnoj telefoniji bilo je predviđeno da se ta usluga omogući od 1. januara 2011. godine, ali je početak odložen zbog žalbi ponuđača na tenderu za nabavku opreme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik