Prvi sertifikovani organski sir i kajmak stižu sa Zlatibora

Bez autora
Feb 29 2024

Poseban po mnogo čemu, Zlatibor se ističe i po tome što se tamo nalazi jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji.

Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koje potiče sa farmi malih proizvođača. Pa tako deset kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživaju u posebnoj pažnji, a kako i ne bi kada one proizvode organsko mleko, i to sertifikovano.

"Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odlična nadmorska visina, imaju izvorsku vodu da piju i sve je to zagrađeno u električnu čobanicu, sve u svemu, imaju sve dobre uslove za sebe", kazao je za Rinu domaćin Milan Marjanović.

Kako bi dobili sertifikat, stočari su morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom. Ali da bi konvencionalnu proizvodnju zamenio organskom, Milanu su bile potrebne dve godine. On kaže da mu to nije bilo teško jer kada je sve to stavio na papir, shvatio je da je sve to i te kako isplativo.

"Cena mleka je 95 po litru, plus premija koju dobijamo od države koja je 40 procenata veća u odnosu na premiju za obično mleko. Subvencije za krave su isto 40 posto veće i iznose 55.000 po jednom grlu, imamo isto subvencije po hektaru, i kada se to sve stavi na papir, može da se radi", dodao je Marjanović.

Za organski način proizvodnje Milan Marjanović i njegovi zemljaci Zlatiborci imali su veliku podršku opštine Čajetina. Privedno društvo zlatiborski Eko-agrar, čiji je osnivač lokalna samouprava, bio im je velika podrška, vodič do sertifikata, ali i do plasiranja proizvoda.

"Ovakve robe na našem tržištu nema, organska klijentela je specifična klijentela, zna se u kojim gradovima i mestima je ima, i jednostavno sve što proizvedemo ovde bude plasirano širom zemlje", kazao je Marko Marić iz Eko-agrara.

U okviru zlatiborskog Eko-agrara, otvorena je i mlekara u kojoj se organsko mleko prerađuje u sir i kajmak, i ništa se ne prepušta slučaju, jer je kvalitet ovde prioritet.

"Imamo našu internu laboratoriju, u kojoj merimo mlečne masti, proteine, relativnu gustinu, antibiotik ispitujemo, kao i kiselost tog mleka. Kada sve to prođemo od trenutka prijema, pustamo na dalju pasterizaciju", istakla je specijalistkinja tehnologije Milica Kuzeljević.

Svaka kriška sira ili kajmaka kontrolisana je i proverena, i jedini konzervans koji se koristi jeste so.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik