Raspisan javni konkurs za programe nacionalnih manjina

Bez autora
Feb 19 2020

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas u Beloj Palanci da je ministarstvo na čijem je čelu raspisalo javni konkurs za programe i projekte koji će se finansirati iz Fonda za nacionalne manjine.

On je objasnio da će iz pomenutog fonda i ove, kao i prošle godine, biti izdvojeno 30 miliona dinara, pri čemu je sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina dogovoreno da oblast za finansiranje bude obrazovanje.

Prema njegovim rečima, u protekle tri godine iz Fonda za nacionalne manjine finansirano je više od 200 projekata iz domena službene upotrebe jezika i pisma, čime je unapređen položaj pripadnika nacionalnih manjina.

Ministar je, ističući da država ima zaista visoke standarde kada su u pitanju zaštita i očuvanje prava nacionalnih manjina, podsetio na to da je u Srbiji više od pola miliona građana upisano u poseban birački spisak za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ružić je u Opštini Bela Palanka otvorio jedinstveno upravno mesto, za koje je iz budžeta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave izdvojeno 5,2 miliona dinara.

U protekle tri godine, kako je rekao, opredeljeno je okvirno milion evra za otvaranje jedinstvenih upravnih mesta u opštinama i gradovima širom Srbije, pri čemu je do sada počelo da radi njih 14, dok će tokom godine biće otvoreno još pet do šest upravnih mesta.

Na ovaj način želimo da objedinimo sve usluge koje pružamo građanima i da im omogućimo da ne budu više kuriri uprave, nego da uprava radi za njih, istakao je Ružić.

On je objasnio da je ideja da u okviru jedinstvenih upravnih mesta budu i šalteri MUP-a na kojima će se izdavati vozačke dozvole, pasoši i ostala dokumenta, kao i da je namera da otvaranje upravnih mesta ne bude pilot-projekat, već da preraste u nešto što će biti pravilo širom Srbije.

Predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković najavio je da će ta opština nastojati da u okviru jedinstvenog upravnog mesta otvori i šalter pošte i neke od poslovnih banaka kako bi građani sve poslove oko pribavljanja dokumenata mogli da završe na jednom mestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik