Referentna kamatna stopa povećana na 10,5 posto

Bez autora
Nov 11 2010

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 100 baznih poena, tako da ona od danas iznosi 10,5 posto.Pri donošenju odluke Izvršni odbor je uzeo u obzir pre svega potrebu zaustavljanja rasta inflatornih pritisaka, podstaknutih rastom cena hrane, efekte ranije deprecijacije dinara, kao i brži oporavak agregatne tražnje od očekivanog. Ključni faktor porasta inflacije u proteklih nekoliko meseci bio je rast cene hrane.

Referentna kamatna stopa povećana na 10,5 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 100 baznih poena, tako da ona od danas iznosi 10,5 posto.

Pri donošenju odluke Izvršni odbor je uzeo u obzir pre svega potrebu zaustavljanja rasta inflatornih pritisaka, podstaknutih rastom cena hrane, efekte ranije deprecijacije dinara, kao i brži oporavak agregatne tražnje od očekivanog.

Ključni faktor porasta inflacije u proteklih nekoliko meseci bio je rast cene hrane. Preko povećanja uvoznih cena, na rast inflatornih pritisaka uticaće i do sada ostvarena deprecijacija. Takođe, nastavak ekonomskog oporavka, kao i odluka o odmrzavanju zarada u javnom sektoru i penzija, doprineće slabljenju dezinflatornog uticaja agregatne tražnje.

Prema oceni Izvršnog odbora NBS, međugodišnja inflacija u narednim mesecima kretaće se iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i povećanje referentne kamatne stope za 100 baznih poena potrebno je kako bi se inflacija krajem naredne godine vratila u granice utvrđenog cilja (4,5±1,5% za kraj 2011. i 4±1,5% za kraj 2012. godine).

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 9. decembar 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik