Region za niže cene rominga u EU

Bez autora
Jul 03 2013

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, zajedno sa ministrom za informaciono društvo i državnu upravu u Vladi Republike Makedonije Ivom Ivanovskim i potpredsednikom Blade Crne Gore i ministrom za informaciono društvo Vujicom Lazovićem, potpisao je danas u Skoplju zajedničko pismo upućeno Evropskoj komisiji kojim se predlaže snižavanje cena rominga za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore koji koriste usluge mobilne telefonije prilikom boravka u zemljama Evropske unije.Pismom se konkretno predlaže proširenje primene EU Uredbe o romingu na tri zemlje potpisnice ove regionalne inicijative. Ovom Uredbom, koja je na snazi od 1. jula 2012. godine, smanjuje se razlika između nacionalnih i roming tarifa u zemljama EU.

Srbija, Makedonija i Crna Gora za niže cene rominga u EUPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, zajedno sa ministrom za informaciono društvo i državnu upravu u Vladi Republike Makedonije Ivom Ivanovskim i potpredsednikom Blade Crne Gore i ministrom za informaciono društvo Vujicom Lazovićem, potpisao je danas u Skoplju zajedničko pismo upućeno Evropskoj komisiji kojim se predlaže snižavanje cena rominga za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore koji koriste usluge mobilne telefonije prilikom boravka u zemljama Evropske unije.

Pismom ministara Ljajića, Ivanovskog i Lazovića se konkretno predlaže proširenje primene EU Uredbe o romingu na tri zemlje potpisnice ove regionalne inicijative. Ovom Uredbom, koja je na snazi od 1. jula 2012. godine,  smanjuje se razlika između nacionalnih i roming tarifa u zemljama EU. U skladu sa odredbama ovog dokumenta, dogovorene cene rominga u zemljama EU biće dalje snižavane u narednim godinama.

Primena Uredbe EU o romingu na Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru donela bi direktnu korist našim građanima kroz značajno sniženu cenu rominga, a svakako bi doprinela i povećanju ukupnog telekomunikacionog saobraćaja.

Trojica ministara su se saglasila i da u septembru u Crnoj Gori bude potpisan trilateralni memorandum o saradnji u oblasti telekomunikacija i informaciono – komunikacionih tehnologija, koji će stvoriti prostor za dalje unapređenje odnosa Srbije, Makedonije i Crne Gore u ovim privrednim granama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik