Rekordna ulaganja: Od EBRD-a za BiH ove godine 400 miliona eura

Bez autora
May 09 2019

Ova godina bit će rekordna kada je u pitanju ulaganje Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosnu i Hercegovinu. Najavio je to predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti nakon Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, te je kazao kako će ta ulaganja biti 400 miliona eura za ovu godinu.Znamo da je ovo postkonfliktni region i da ovdje moramo da ulažemo više. Ono što mi želimo u budućnosti jeste da bude više ulaganja i u privatni sektor jer smo do sada više ulagali u javni sektor. Bila je ovo prilika da guverneri iz 69 članica EBRD-a razgovaraju, predstave šta je urađeno u proteklom periodu, te da dogovorimo okvire za buduću saradnju.

Rekordna ulaganja: Od EBRD-a za BiH ove godine 400 miliona euraOva godina bit će rekordna kada je u pitanju ulaganje Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosnu i Hercegovinu. Najavio je to predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti nakon Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, te je kazao kako će ta ulaganja biti 400 miliona eura za ovu godinu.

- Znamo da je ovo postkonfliktni region i da ovdje moramo da ulažemo više. Ono što mi želimo u budućnosti jeste da bude više ulaganja i u privatni sektor jer smo do sada više ulagali u javni sektor. Bila je ovo prilika da guverneri iz 69 članica EBRD-a razgovaraju, predstave šta je urađeno u proteklom periodu, te da dogovorimo okvire za buduću saradnju. Na sastanku je istaknuto kako je jedno od najvećih dostignuća bilo to što je 36 posto investicija bilo u zelenu ekonomiju, a pokušavamo da to budde i više u narednim godinama. Ove godine smo se dogovorili da ćemo uložiti više od 10 milijardi eura, ali je bitno da to budu visoko kvalitetni projekti. U prošloj godini u ovaj region investirali smo 1,1 milijardu, od toga 200 miliona u BiH. Ovaj region ima ogroman potencijal, a jedan od većih je taj što se on doživljava kao most između Evrope, Azije i Bliskog istoka. Ove zemlje su na putu ka Evropskoj uniji, to je veliki proces i one na tom putu moraju mijenjati neke svoje standarde, kazao je Chakrabarti.

Dodao je i da je dogovoreno da će naredne godine na Skupštini u Londonu biti dogovoren petogodišnji plan rada EBRD-a za period 2021 - 2025.

Tom rezolucijom se od Odbora guvernera traži da se potvrdi opredijeljenost EBRD-a za tranziviju ovih zemalja, kao i da se unaprijede aktivnosti na ovom području.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik