Ruske standarde zadovoljava 12 srpskih proizvođača hrane

Bez autora
Feb 02 2011

Federalna služba za veterinarsku i fotosanitarnu kontrolu Ruske Federacije zvanično je potvrdila da je 12 srpskih kompanija, koje se bave proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda, uvršteno u spisak kompanija koje zadovoljavaju propisane standarde i kojima je odobren izvoz u Rusiju. To su “Juhor“ – Jagodina, “Karneks“ – Vrbas, “Neoplanta“ – Novi Sad, “Big Bul“ – Bačinci, “Zlatiborac“ – Mačkat, “Srpsko-ruska trgovinska kuća“ – Novi Sad, “Valeta“ – Vučkovica, “Kuč kompani“ – Kragujevac, Farmakom MB AD Mlekara Šabac, “Select Milk“ – Inđija, “Somboled“ – Sombor, “Ice cream Factory“ – Nova Pazova.

Ruske standarde zadovoljava 12 srpskih proizvođača hraneFederalna služba za veterinarsku i fotosanitarnu kontrolu Ruske Federacije zvanično je potvrdila da je 12 srpskih kompanija, koje se bave proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda, uvršteno u spisak kompanija koje zadovoljavaju propisane standarde i kojima je odobren izvoz u Rusiju.

To su “Juhor“ – Jagodina, “Karneks“ – Vrbas, “Neoplanta“ – Novi Sad, “Big Bul“ – Bačinci, “Zlatiborac“ – Mačkat, “Srpsko-ruska trgovinska kuća“ – Novi Sad, “Valeta“ – Vučkovica, “Kuč kompani“ – Kragujevac, Farmakom MB AD Mlekara Šabac, “Select Milk“ – Inđija, “Somboled“ – Sombor, “Ice cream Factory“ – Nova Pazova.
 
U 2010. godini ukupna robna razmena Republike Srbije i Ruske Federacije dostigla je 2,7 milijardi dolara, što je za oko 16 posto više u odnosu na 2009. godinu. Izvoz iz Srbije beleži povećanje za oko 55 posto u odnosu na 2009. godinu i iznosio je 541,1 milion dolara. Uvoz beleži povećanje za oko devet posto u odnosu na 2009. godinu sa nominalnom vrednošću od 2,2 milijarde dolara. Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom zabeležen je u visini od 1, 6 milijardi dolara. Rusija je šesti partner Srbije u izvozu, sa učešćem od 5,49 posto, a prvi u uvozu sa učešćem od 12,85 posto. Oko četvrtina uvoza pokrivena je izvozom.

Po strukturi robe, u srpskom uvozu godinama dominiraju energenti, koji čine od 75 do 80 posto ukupnog uvoza iz Ruske Federacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik